24 C
Struga
Monday, July 13, 2020

Шемоски: „Оние кои ги избравме немаат моќ, а оние кои имаат моќ ние не...

Изразувајќи ги своите ставови и изнесувајќи ги јавно своите мислења, луѓето знаејќи или не, користат политички идеи и термини. Секојдневниот јазик е преполн со...

Колумна на Бојчески: Играорецот

 ИГРАОРЕЦОТ Предговор: колумната е напишана во метафорен стил уште во почетокот на 2018 год. Единствената причина за нејзиното сегашно издавање е бидејќи некои работи си...

Шемоски: Додека парите зборуваат, вистината молчи

Навистина паднавме во историски глобален процес на општа криза, соочување и конфронтација на капиталистичкиот империјализам и хегоминизмот. Живееме во „општество на ризик“, како што...

Колумна на Шемоски: Рамазан за некого, Бајрам за сите

Рамазан за некого, Бајрам за сите Ќе го паметиме овој Рамазан со големото искушение што нè снајде. Бевме соочени со мал, со голо око невидлив...

Колумна на Шемоски: Бедр, само историска случка или константа и инспирација

Бедр, само историска случка или константа и инспирација Многу се пишувало и пишува за битката на Бедр, многу се кажува и раскажува за оваа вистина,...

Колумна на Шемоски: „Чиста душа и бистар ум“

Читајќи го Ибн Халдун и неговата перцепција за односот во општеството, и парадигмата по неговото мислење дека цената на цивилизацијата е губење на општествената...

Ајрадиноски : Не паѓа снегот да го покрие брегот

Пишува: Шериф Ајрадиноски Јас (не)мислам така, јас имам ст(р)ав Не паѓа снегот да го покрие брегот Една стара босанска мудрост вели; „Не пада снијег да би покрио...

Мини Колумна: Погледај дом свој, анѓеле…..!

Мини Колумна: Погледај дом свој анѓеле.....! Напад на Кулите близначки во САД! 14 години потоа. На денешен ден пред 14 год. се случи терористички напад на...

Наша Колумна: Мелек со име Ајлан и Ајван со име Орбан

Наша Колумна :Јас (не)мислам така, јас имам ст(р)ав  Мелек со име Ајлан и Ајван со име Орбан Овие септемвриски денови кога сите дечиња во светот,...

Наша Колумна: СРЕБРЕНИЦА

КОЛУМНА: СРЕБРЕНИЦА Рамазан, 11 јули, 2015 година, дваест години по најголемиот геноцид во поновата историја, се најдов на „местото на злочинот“, во меморијалниот центар Поточари...

Ви препорачуваме

Во сеќавање на “ИМАРЕТ“

Во рамките на циклусот информативни емисии на Дубаи Портал , насловен како Рефлексија, овој пат Ви ја прикажувама кратката репортажа реализирана на локацијата “Имарет“...
error: Alert: Content is protected !!