Category: Колумна на Јасмин Реџепи

jasmin

РЕЏЕПИ: Сирија. Светот молчи.

Социјалните мрежи и светските новински агенции се преполни со слики, видеа и вести за...

bezdomnik

РЕЏЕПИ: Граѓаните на Скопје со ’заборавените’ во текот на зимските ноќи

Бездомниците се наши сограѓани заборавени од системот на државата, од институциите кои...

jasmin-redzepi-1

Реџепи: Потребна е поголема религиска писменост која ги отвора видиците за големите сличности на различните религии

Јасмин Реџепи, аналитичар и добара познавач на религиите, од невладината Легис, кој собра...

kolede

РЕЏЕПИ:Кој крева прашина околу децата за Коледе?

Ова прашинава околу децата за Коледе, родителите нивни ја креваат? Некој им ги зел со сила и...

moderna-dzamija

РЕЏЕПИ: Џамии на 21. век

Да не прочитав, немаше да знам дека е во прашање џамија. Имено, се работи за џамијата на...

leopold-weiss

РЕЏЕПИ: Премолчување на неправдата е поддршка на тиранијата

Имам некој пријател таму некаде на кој му ја препорачав авантуристичката автобиографија...

makedonija_izbjeglice_ap_main_1_2

РЕЏЕПИ:Како пропадна ксенофобната реторика

 Пишува: Јасмин Реџепи Во времето на тектонските промени во европските политички плочи,...

macedonia-border-sign

РЕЏЕПИ: По границата се познава државата

Да, патувам релативно често. Патувајќи, ја гледам разликата меѓу нашата држава и другите во...

barbed-wire-refugees-copy

РЕЏЕПИ: Нема култура без мигранти

Деновиве бев во посета на Европскиот парламент во Стразбур, на покана на една италијанска...

kurbanbayram

РЕЏЕПИ: Курбан Бајрам, 30 години подоцна

Првиот Бајрам кој го помнам е Курбан Бајрам од летото 1989 година. Дедо ми и другите постари...

бегалци

Реџепи: Не ги користете бегалците за политички цели

Пишува: Јасмин Реџепи Прашањето на бегалците представува само едно во низата дефокусирања...

ЈАСМИН

РЕЏЕПИ: До политичките партии во земјава:

Знам дека сега се наоѓаме во друга политичка состојба и дека едните ги боли што останаа без...

cc6a7339

Реџепи: Горчлив е бегалскиот леб на Сиријците во Рејханли

Пишува: Јасмин Реџепи Полетувам од аеродромот Ататурк во Истанбул кон Антакија, древен...

18891666_10211332206772691_4611926871767570518_o

Јасмин Реџепи: Вишната во нашиот двор

Пишува: Јасмин Реџепи Вишната што ја засадив наполни 20 години. Уште како да беше вчера, се...

redzepi

Реџепи: Гответе рационално, не фрлајте туку споделете ја храната

Се ближи Рамазан, месецот на постот и богобојазноста. Едни со нетрпение и радост го...

%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0

РЕЏЕПИ: Премолчувањето на злочин представува негово директно легитимирање

Пишува: Јасмин Реџепи Десети декември е меѓународен ден на човековите права. На тој ден 1948...

%d bloggers like this: