-1.1 C
Struga
Saturday, March 23, 2019

Калково: Започна уривањето и изградбата на нова џамија

Џамијата во Валандовското село Калково, или позната како Калковска џамија представува џамија која од своето постоење се гради по втор пат. Станува збор за џамија...

Во четврток настапува Lejletu-r-regaib или Ноќ на желбите

Управата за верски работи при Ријасетот на Исламската заедница во Босна и Херцеговина ги информира верниците дека по таквимот на Ријасетот на Исламската заедница...

Исламска заедница на Србија: Сенад еф. Халитовиќ избран за нов муфтија на Санџак

Главните имами од Санџак, како и членови на  Мешихатот на исламската заедница Санџак едногласно денеска во Тутин го избраа г-дин Сенад еф. Халитовиќ за...

Близок соработник на Вилдерс премина во ислам додека пишувал книга против исламот

Јорам ван Клаверен, поранешен член на Холандската десничарска партија за слобода (ПВВ) и близок соработник на познатиот холандски исламофоб Геерт Вилдерс, по неколкугодишните активни...

Папата Франциско и големиот имам ал-Тајеб потпишаа историска Декларација на братство

Папата Франциско и големиот имам Ахмед ал-Тајеб денес ја потпишаа Декларацијата за братство во Абу Даби, повикувајќи на мир меѓу народите, религиите и расите. "Цврсто...

Турција: Реставрирана историската „Сина медреса“ од селџучкиот период

Турција наскоро ќе ги отвори вратите на старата медреса „Ѓок“, од периодот на Селџучкото Царство, во турскиот град Сивас, откако завршија реставраторските работи, јавува...

Тирана: Најголемата џамија на Балканот ќе биде отворена до крајот на годината

Џамијата „Намазгах“ која во Тирана, главниот град на Албанија, ја градат турската Фондација „Дијанет“ (TDV) и Управата за верски работи на Република Турција, ќе...

Ербаш: „Исламот е религија на мирот и тие вредности ги брани секаде во светот“

Претседателот на Управата за верски работи на Република Турција, Али Ербаш, изјави дека движењата и струите на расна основа, кои се појавуваат во Европа...

Во тек е изградба на најголемата џамија во Европа

Ејуп Султан Џамијата во Стразбур, чија камен тенелник беше поставен во октомври оваа година, ќе биде завршена во рок од три години и ќе биде...

Џиндијската џамија уште еден дијамант на листата на национални споменици на Балканот и БиХ

Хусеин Чаушева или Џиндијската џамија во Тузла е монументален објект на типична босанска архитектура, а на неодамна одржаната седница на Комисијата за заштита на...

Ви препорачуваме

Во сеќавање на “ИМАРЕТ“

Во рамките на циклусот информативни емисии на Дубаи Портал , насловен како Рефлексија, овој пат Ви ја прикажувама кратката репортажа реализирана на локацијата “Имарет“...
error: Alert: Content is protected !!