4 C
Struga
Thursday, October 22, 2020

Во четврток настапува Lejletu-r-regaib или Ноќ на желбите

Управата за верски работи при Ријасетот на Исламската заедница во Босна и Херцеговина ги информира верниците дека по таквимот на Ријасетот на Исламската заедница...

(Фото) AНТАЛИЈА: Наскоро отварање на џамија каде ќе може да клањаат 15.000 верници

Џамијата во рамките на кампусот на универзитетот Акдениз во Анталија треба да биде завршена до крајот на годината, а во верската зграда и нејзиниот...

Утре (понеделник) ни доаѓа новата Хиџретска 1440 година

Неизмерната благодарност му припаѓа на Возвишениот Аллах, Господар и Створител на сите светови, Милостив, Семилостен, Владетел на Судниот ден и нека е Аллаховиот благослов...

Џиндијската џамија уште еден дијамант на листата на национални споменици на Балканот и БиХ

Хусеин Чаушева или Џиндијската џамија во Тузла е монументален објект на типична босанска архитектура, а на неодамна одржаната седница на Комисијата за заштита на...

Околу 1,4 милиони муслимани пристигнаа во Саудиска Арабија за да извршат хаџ

Бројот на верници кои пристигнале во Саудиска Арабија од странство за да учествуваат на овогодинешните обреди на хаџ изнесува околу 1,39 милиони луѓе, објавија...

Грчкото министерство распиша конкурс за имам на џамијата во Атина

Министерството за образование и верски прашања на Грција објави конкурс за имам на џамијата во Атина, кој е во фаза на изградба, објави агенцијата...

Во тек е изградба на најголемата џамија во Европа

Ејуп Султан Џамијата во Стразбур, чија камен тенелник беше поставен во октомври оваа година, ќе биде завршена во рок од три години и ќе биде...

(Фото/Видео) Мекка и Медина ќе ги пречекаат и нашите Хаџии

Еден од петте исламски темели врз кои се потпира исламот е хаџот, имајќи го во предвид ваквиот исламски пропис, жителите на нашите околни населби,...

Русија/Москва се подготвува за Курбан Бајрам: Уште три простори за кланање бајрам-намаз

Московските власти обезбедија уште три дополнителни простори соби за утринската молитва на муслиманските верници за Курбан Бајрам на 21-ви август. Покрај четирите големи градски џамии,...

Ви препорачуваме

Во сеќавање на “ИМАРЕТ“

Во рамките на циклусот информативни емисии на Дубаи Портал , насловен како Рефлексија, овој пат Ви ја прикажувама кратката репортажа реализирана на локацијата “Имарет“...
error: Alert: Content is protected !!