4 C
Struga
Thursday, October 22, 2020

Утре вечер ќе се одбележи светата ноќ Лејлетул Кадр

Утревечер (31.5.2019) ќе се одбележи светата ноќ Лејлетул Кадр која според исламското верување е подобра од илјада месеци и се одбележува секоја 27 ноќ...

Индонезија: Најголемиот Куран на светот испишан на дрвени плочи

АНКАРА (AA) - Најголемиот Куран на светот испишан на дрвени плочи е изложен во Индонезија и привлекува големо внимание кај туристите кои ја посетуваат...

Калково: Започна уривањето и изградбата на нова џамија

Џамијата во Валандовското село Калково, или позната како Калковска џамија представува џамија која од своето постоење се гради по втор пат. Станува збор за џамија...

Во јуни свечено отварање на џамијата во Љубљана

Џамијата во Љубљана официјално ќе биде отворена во јуни годинава, потврдено е на неодамнешната средба меѓу премиерот на Република Словенија Марјан Шарец и муфтијата...

Во четврток настапува Lejletu-r-regaib или Ноќ на желбите

Управата за верски работи при Ријасетот на Исламската заедница во Босна и Херцеговина ги информира верниците дека по таквимот на Ријасетот на Исламската заедница...

Словенија-Сежана: Нашиот сограѓани еф.Шабан Ќазимоски со видео во „Зборот на имамот“

Поради прогласената епидемија во Република Словенија предизвикана од вирусот Корона-вирус КОВИД-19, Исламската заедница на Словенија донесе одлука по пат на видео пораки да се...

Албанската, бошњачката и мароканската заедница влегуваат во Советот на муслимани во Германија

Координативниот совет на муслиманите во Германија (KRM), кој презема значајни чекори кон заедничко и рамноправно претставување на муслиманите во таа земја, во својот состав...

Германија спремна за Рамазан

Турско-исламската унија за верски прашања (ДИТИБ) со седиште во германскиот град Келн во Централната џамија на градот во текот на целиот месец на постот...

Аџиите од регионот подготвени за патување на аџилак

Како и во другите земји низ светот, и во земјите од регионот муслиманските верници го искажуваат својот интерес за патување во исламските свети места....

Во тек е изградба на најголемата џамија во Европа

Ејуп Султан Џамијата во Стразбур, чија камен тенелник беше поставен во октомври оваа година, ќе биде завршена во рок од три години и ќе биде...

Ви препорачуваме

Во сеќавање на “ИМАРЕТ“

Во рамките на циклусот информативни емисии на Дубаи Портал , насловен како Рефлексија, овој пат Ви ја прикажувама кратката репортажа реализирана на локацијата “Имарет“...
error: Alert: Content is protected !!