4 C
Struga
Thursday, October 22, 2020

Мека: Аџиите на Арафат, времето го минуваат во молитва и учење Куран

Повеќе од 2 милиони верници муслимани денес се искачија на ридот Арафат во близина на саудискиот град Мека како дел од годишниот аџилак, јавува...

Верниците од земјите од регионот се подготвуваат за Курбан бајрам

Непосредно пред празникот Курбан бајрам, муслиманските верници од земјите од регионот ги започнаа подготовките за дочек на празникот, колењето на курбаните во согласност со...

Пештерата Хира: Место на првата објава на последниот божји пратеник Мухамед

Во деновите кои му претходат на празникот Курбан бајрам, односно деновите кои претходат на обредот аџилак, петтата темелна должност на секој муслиман и муслиманка,...

Аџиите од регионот подготвени за патување на аџилак

Како и во другите земји низ светот, и во земјите од регионот муслиманските верници го искажуваат својот интерес за патување во исламските свети места....

Наминал во џамија да го наполни мобилниот телефон, оставил пари и порака

Приказните за чесност, за чесни луѓе, пронаоѓачи на големи суми пари кои ги вратиле на сопствениците без барање на каков било надомест, за жал...

Албанската, бошњачката и мароканската заедница влегуваат во Советот на муслимани во Германија

Координативниот совет на муслиманите во Германија (KRM), кој презема значајни чекори кон заедничко и рамноправно претставување на муслиманите во таа земја, во својот состав...

Утре вечер ќе се одбележи светата ноќ Лејлетул Кадр

Утревечер (31.5.2019) ќе се одбележи светата ноќ Лејлетул Кадр која според исламското верување е подобра од илјада месеци и се одбележува секоја 27 ноќ...

Скопје продолжува со вековната османлиска традиција на „мукабеле”

Mуслиманите во Северна Македонија, во главниот град Скопје, и денес продолжувааат со читање на Куранот (мукабеле) што е една од традициите од османлискиот период. Лексичкото...

(Фото) Ифтар на 350 метри под земја

Рударите во рудникот за јаглен во Сома, во турскиот град Маниса, секојдневно за време на месецот Рамазан, на околу 350 метри под земја, се...

Истанбул: Голем број муслимани ја посетуваат наметката на пратеникот Мухаммед а.с

Во џамијата Хирка-и Шериф во истанбулската општина Фатих, за посетителите денес беше изложена наметката на пратеникот Мухамед, и која верниците ќе можат да ја...

Ви препорачуваме

Во сеќавање на “ИМАРЕТ“

Во рамките на циклусот информативни емисии на Дубаи Портал , насловен како Рефлексија, овој пат Ви ја прикажувама кратката репортажа реализирана на локацијата “Имарет“...
error: Alert: Content is protected !!