holesterol

ХОЛЕСТЕРОЛ: “Ново оружје за создавање на профит на фармацевтската индустрија тврди проф. Philippe Even

Секој ден читаме за нови научни студии. Медиумите ги објавуваат во изобилие, вклучувајќи го и порталот Logical. Навистина, тие ни помагаат и ни даваат надеж за подобро утре. Тие ја истражуваат природата за подобро разбирање. За холестеролот се пишува секој ден. Еден ден е лош, а другиот ден е добар. Денес велат да јадеме јајца, а вчера зборуваа за нивната штета за нашето здравје. За црвено месо е премногу да се разговор – те предизвикува рак, те не предизвикува. Каде е овде правата вистина?

Научните студии ги спроведуваат научниците. Тие се луѓе како нас. Значи, тие можат да бидат прилично чесни, но понекогаш прават нешто што не е сосема во согласност со научната етика. Слично е и како со колегите новинари. Ние треба да ги разбереме. Никој не е совршен и никој не ги знае причините за таквото однесување. Можеби тие се несреќни поради тоа, но гладен човек не мисли на “ситници”?

Што е холестерол без кого нема живот?

Холестеролот е липид кој игра централна улога во многу биохемиски процеси. Холестеролот своето име го доби според антички грчки имиња chole и stereosa (цврст). Холестеролот во окрутен облик бил откриен од Франсоа Пулетиер де Ла Сале 1758. година. Но, во 1814 год., Францускиот хемичар Евгениј Шеврел му го даде името холестерол.

Холестеролот е главната компонента на човечките клеточни мембрани кои придонесуваат за нивната стабилност. Мозокот, јајцата, месото, свинското, рибите и многу други видови храна од животинско потекло се богати со холестерол. Слободно можеме да кажеме: “Без холестерол нема живот”.

Три Нобелова награда им бил доделени на научници кои истражувале холестерол: Конрад Блох и Федор Линен (1964), Роберт Барнс Вудворд (1965) и Мајкл С. Браун и Џозеф Л. Голдстајн (1985). Веќе на почетокот на 20 век холестеролот бил прогласен за причина за срцеви заболувања и други болести. Последователните научни студии беа, сепак, беа повнимателни, бидејќи резултатите не се совпаднаа со резултатите од претходните студии.

Како се контролира холестеролот во крвта?

Денес постојат лекови наречени статини пронајдени од страна на Акира Ендо и Масао Курода од Токио во 1971 година. Фармацевтската компанија “Merck & Co ” ги презела истражувањата од Јапонија и светлината на денот ја здогледа Мевинолин – MK803, првиот лек кој ги помина сите клинички испитувања.

Оттогаш војната се води меѓу оние кои тврдат дека нивото на холестерол во крвта треба да се намали од оние кои тврдат дека е непотребно, па дури и опасно. Лицето кое почнува да зема статини за намалување на холестеролот, е осудено зае тоа да го прави до крајот на својот живот. Холестеролот може да се намали по пат на диета, но лекарите преферираат да ги препишуваат лекови-статините.

Што мислат за статините авторитетите?

Philippe Even - Korupcija i vjerodostojnost u medicini

Ова е приказната за размислувањето на професорот Филип Вуд повтзано за холестеролот. Се работи за авторитет во Франција, чиј збор значи многу во научните кругови. Со години, без страв од неговата богата кариера, професорот не губи време. Тој чудесно пишува за работи што другите не се осмелуваат да ги пишуваат. Коавтор е на најпопуларна книга на “4000 корисни, бескорисни и опасни лекови”, промовирана од д-р Лидија Гајски.

Професор Евен е исто така автор на друга книга под наслов “Корупцијата и кредибилитетот во медицината – Стоп на статините и други опасности”, во која се опишува колку научни истражувања за лековите биле фалсификувани. Професор Евен се прашува како фармацевстката индустрија стана најбогата во светот?

Резултатите од неговото истражување откриваат скандал. Фармацевтската индустрија, со помош на мал број нечесни универзитетски професори, без кои тоа не можела да направи, стана најбогата во светот. Фармацевтската индустрија се инфилтрира на сите нивоа на национални, меѓународни, политички, административни, академски и медицински одлуки. Денес, таа дури и спрема ОН, сосема е надвор од контрола, тврди професорот Евен.

Професор Евен, исто така, тврди, врз основа на сеопфатна анализа на научната литература, холестеролот е сосема безбеден и дека статините се токсични и немаат позитивен ефект врз здравјето на луѓето. Резултат: 15 милиони французи се под третман на статини, 3 милијарди евра непотребни трошоци и повеќе од 1.000 смртни случаи годишно! “Со договор со вашите лекари, треба да престанете да ги користите”, ја завршува својата приказна професорот Филип Евен.

Што да се прави?

Зад повеќето научни студии се чесни научници и луѓе. Меѓутоа, поради организирано нечесно малцинство, секоја студија или медицинска вест ставете ја под лупата на “логиката” – вклучувајќи ги и студиите објавени на нашата  веб-страница. Ако грешат другите, грешиме и ние. Разликата е голема – нашите грешки не се намерни.

Извор:logicno
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five + = 9