olivera-1000x555

Почина најстариот човек на светот

Најстариот човек во светот, Френсис Нуниет Оливера, починал само еден месец после неговиот 113-ти роденден.

Оливера починал во нејзиниот дом во родното место на Беневенида, во Шпанија, каде што ќе биде и погребан.

“Тоа е штета е за целото село и за целиот свет”, изјавил градоначалникот Бененвејде, додавајќи: “Изминатите неколку години многу ни значеше, тој го претставуваше нашето село и ни помогна да се слушне за нас”.

Овој Шпанец имаше четири деца, девет внуци и 15 правнуци. Пред еден месец, го прослави својот 113-ти роденден со торта и чаша млеко, а потоа ги отвори своите честитки од целиот свет.

oliv

Франциско Нунез Оливера, стана најстариот човек во светот, кога починал Пољакот Јизраел кристал на 11.август.

Тој бил земјоделец целиот свој живот, и до крајот на 107годин тој секојдневно одел на прошетка. Во 98, таа почнал да чита по операцијата на катаракта, заради која за првпат посетил болница.

Неговите најблиски луѓе велат дека живеел толку долго заради тоа што секој ден пиел чаша вино и јадел зеленчук од својата градина.

Инаку, Френсис бил еден од 30-те жители на Биенвенл постари од 90 години. Во ова место живеат околу 2.300 луѓе.

Во април 2015 година, тој им рече на шпанските медиуми дека би сакал да живее уште една година, иако сите негови пријатели починале.

Насловот на најстариот човек во светот сега ќе му припадне на Јапонецот Масазоу Ненаку, кој е стар 112 и 189 дена и е роден на 25 јули 1905 година.

Извор:cdm




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 3 = five