venecija

Заради недостаток на дожд и висока осека, пресушија одредени канали во Венеција

Поедини канали во Венеција заради недостаток на дожд и висока осека, а според пишувањето на странските медиуми, нивото на водата е 60 см под дозволените вредности.

Поради временските услови некои канали се полни со кал и во нив е невозможно за сообраќај. Големиот канал останал отворен за градските автобуси кои биле пренасочени од помалите канали.

Сепак, ова не е прв пат кога Венеција се соочува со ниско ниво на вода. Во 2016 година, нивото на водата се намали за 66 см, додека во 2008 и 1989 година нивото на водата падна за 90 см. Рекорд бил поставен во 1934 година, кога нивото на водата во Венеција падна за 121 см.

Од друга страна, Венеција е попозната по поплавите кои честопати ја погодуваат последните години.

Извор:Klix
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 × = eight