Францускиот претседател Емануел Макрон го посети Тунис и се осврнал на ситуацијата во регионот – за време на својот говор тој изјавил дека ЕУ и САД се “несомнено одговорни” за актуелната криза заради нивниот напад врз Либија во 2011 година.

“Европа и САД, како и други земји, се одговорни за она што се случува сега во регионот, не постои сомнеж за тоа, и Западот колективно ја турна военозафатената земја во состојба на безвластие.Идејата дека едногласно и воено ќе се реши ситуацијата во некоја земја е погрешна идеја “, рекол францускиот претседател.

ВИДЕО:

“Донесеме одлука за интервенција, наоѓајќи се на илјадници километри од Либија и немајќи политички проекти за таа ситуација. Во суштина, мислиме дека само отстранувањето на тиранинот од власта ќе ги реши сите проблеми”, рекол Макрон.

Извор:Advance

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име