doktor

САД: Од последица на грип починале 53 особи, од кои 16 деца

Во изминативе седум дена во САД од грип се починале 16 деца, со што бројот на смртни случаи од октомври до 53 година е зголемен, соопшти американскиот Центар за контрола на болести и превенција (ЦД).

Ане Шучат, в.д. директорот на ЦДЦ рече дека статистичките податоци покажуваат дека најголем број на луѓе од грип евидентирани од 2010 година.

Во нејзината изјава, се вели дека оваа година, вирусот H3N2, што може да предизвика разни компликации и дека многу пациенти починале.

Шучат изјавила дека овогодишните случаи се потешки во споредба со изминатите неколку години, поради што бројот на ризични пациенти ставени во болница за лекување е поголем отколку во претходните години.

Официјалните претставници истакнуваат дека американската влада презела неколку чекори за борба против грипот, но додаде дека секој треба да посвети дополнително внимание на заштитата на себе и другите членови на семејството.

Извор:RSA
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine × = 27