ДУБАИ, 3 февруари, 2018 година (ПАМ) – Потпретседател и премиер на Обединетите Арапски Емирати и Владетел на Дубаи Неговото Височество Шеик Мохамед бин Рашид Ал Мактум го посети просторот на Мохамед бин Рашид (MBRSC) за да го испита напредокот на проектот КалифаСат. KhalifaSat е првиот сателит што целосно е изграден од инженерите на Емирати, достигнување кое ја нагласува растечката експертиза на ОАЕ во сателитската технологија. Сателитот треба да биде лансиран подоцна оваа година, по серија ригорозни тестови.

محمد بن راشد يدشن القمر الصناعي

“Емиратските инженери се првите во арапскиот свет за изградба на сателит без странска помош. Ова е големо достигнување што го означува високото ниво на способности на младите на ОАЕ кои се стекнале во вселенските технологии”, изјавил шеикот Мохамед.

“Високото ниво на експертиза што ги развиле научниците и инженерите на Емирати создава силна основа за идниот научен и технолошки развој на Обединетите Арапски Емирати”, додаде Неговото Височество. “Убедени сме дека секторот за вселенска индустрија на нацијата ќе продолжи со силниот раст и ќе се појави како клучна компонента на нашата економија. Развојот на КалифаСат не е само извор на гордост за Емиратите и Арапите, туку исто така и глобално достигнување кое ќе има корист човештвото и нудат научни решенија за развој на глобално ниво “, додал Шеикот Мохамед.

Неговото височество беше пречекан во МВРКП од страна на Претседателот на МБПР Хамад Обаид Ал Мансури, генерал-мајор Талал Хамид Белул Ал Фаласи и генералниот директор на МБРСУ Јусуф Ал Шаибани, заедно со голем број високи раководители на Центарот.

Шеик Мохамед го посети Центарот и беше информиран за напредните карактеристики на КалифаСат, кои вклучуваат подобрен дигитален фотоапарат, систем за позиционирање на сателити, побрзо преземање и комуникација, автоматски систем за контрола на сателити и напреден систем за позиционирање на целни групи.

KhalifaSat е првиот сателит кој се развива во лабораториите за вселенска технологија во Обединетите Арапски Емирати, целосно од страна на инженерите на Емирати. Ова е трет сателит во сопственост на MBRSC по лансирањето на Дубаи-1 и Дубаи-2.

Откако фазите на производство и ригорозни тестирања ќе бидат завршени, сателитот ќе биде транспортиран до Јапонија за лансирање на ракетата Митска хеви Индустрис-Х-IIА.

Кога ќе биде ставен во орбита со ниска планета од околу 613 километри, сателитот ќе продолжи да снима детални слики кои се способни да се натпреваруваат со највисоките индустриски стандарди. Сликите што се враќаат на Земјата од страна на КалифаСат ќе бидат меѓу најкомплексните комерцијално достапни, со GSD од 0,7 милиони Panchromatic и 2,98 метри GSD во четири мултиспектрални групи.

Проектот KhalifaSat, лансиран од Неговото Височество Шеик Мохамед во 2013 година, е дел од долгорочната стратегија на MBRSC за поттикнување на иновациите, стимулира технолошки напредок, промовира одржлив развој и создава генерација на научници и инженери од Емирати кои ќе придонесат за научна ренесанса и олово амбициозни вселенски проекти во текот на следната деценија.

Во орбитата, KhalifaSat ќе обезбеди детални висококвалитетни слики за различни намени, дозволувајќи им на Обединетите Арапски Емирати да обезбедат конкурентни услуги ширум светот.

محمد بن راشد يدشن القمر الصناعي محمد بن راشد يدشن القمر الصناعي

WAM / Tariq alfaham

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име