sirijavojna

Иран бара од Турција да ја прекине офанзивата во Сирија

Иран денес ја повика Турција да ја стопира офанзивата во северна Сирија, истакнувајќи дека таа го нарушува суверенитетот на Сирија и ги зголемува тензиите во воено зафатената земја, објави Ројтерс.

Турција треба да ја сопре операцијата и да го почитува суверенитетот и територијалниот интегритет на Сирија. Оваа операција ја враќа несигурноста, нестабилноста и тероризмот во Сирија – изјавил портпаролот на иранското Министерство за надворешни работи, Бахрам Касеми, агенцијата на ИРНА.

Тој изразил став дека сириската криза треба да се реши политички, и дека Иран веќе долго време разговара со Русија и Турција за да подтикне мирно решение.

Иран и Русија го поддржуваат сирискиот режим додека Турција е на страната на опозицијата.

Izvor:(Vijesti/ ФЕНА)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


two × = 18