Дубаи, 6 февруари 2018 година (WAM) – Дубаи Интернешнал, DXB, ја задржа својата позиција како светски прв аеродром за меѓународни патници веќе четврта година по ред со годишен сообраќај за 2017 година, достигнувајќи 88,2 милиони патници, според годишниот извештај за сообраќај издаден од операторски аеродроми во Дубаи денес.

 

Во текот на годината, со просечен број од 7,35 милиони патници месечно, вклучувајќи ги и рекордни месеци од јануари, јули и август, кога сообраќајот ги надмина од 8 милиони, сообраќајот на DXB достигна 88.242.099 патници за цела година, наспроти 5,5% 83.654.250 патници забележани во текот на 2016 година. Аеродромот во декември му посака добредојде на 7.854.657 патници, што е зголемување за 1.9% во споредба со 7.706.351, регистриран во истиот месец во 2016 година.

DXB додели шест нови патнички авиопревозници во текот на годината, вклучувајќи ги и Саламаир, Бадр Ерлајнс и Ер Молдавија, додека авиокомпаниите со авиокомпанија Емирати и flydubai додадоа 3 и 10 нови патнички дестинации и зголемена фреквенција / капацитет на 31 и 22 пати.

Индија ја продолжи својата доминација како единствена најголема дестинација за DXB со 12.060.435 патници во 2017 година, што претставува зголемување од 5.4% во споредба со 11.440.215 патници регистрирани во 2016 година. Велика Британија го зазема второто место со 6.466.404 патници (+ 6.7%), што ја надмина Саудиска Арабија 6.364.598 патници (4.6%).

Пазарите со најзначаен раст во текот на годината опфаќаа Русија со бројот на патници кои се зголемија за 28 отсто на 1.339.534 и Кина со 2.212.179 патници, што е за 19,4 отсто повеќе од 2016 година. Намалувањето го следи релаксирањето на регулативите за визи од страна на Обединетите Арапски Емирати за да им понуди виза при пристигнувањето за руски и кинески посетители. Тајланд, поткрепен со дополнителни капацитети што ги раководеа Емирати преку префрлување на две класа А380 сервис, исто така, регистрираа робустен раст од 15,2%, со бројот на патници достигнувајќи 2.445.053 во 2017 година.

Лондон ја задржа својата позиција како главен дестинациски град со 4,011.598 патници, а потоа Мумбаи со 2.477.771 патници и Џеда со 2.113.820 патници.

Најголеми региони во однос на процентниот раст во 2017 година се Јужна Америка (36,1%), Источна Европа (25,3%) и Азија (17,9%) – главно поттикнати од проширувањето на мрежата од страна на Емирати, flydubai и други превозници.

Просечниот број на патници по лет пораснал за 6,9% на 223 во текот на годината, во споредба со 209 за 2016 година, главно поради позицијата на DXB како најголем светски центар за широк авионски авион, особено за А380.

Бројот на движење на летање во текот на 2017 година изнесува 409.493, што претставува пад од 2,4% во споредба со 419.654 регистрирани во 2016 година. Бројот на летови во декември изнесува 35.132 во споредба со 36.065 во истиот месец во 2016 година, што е намалување за 2.6%.

DXB беше сведок на некои флуктуации во обемот на товарот во текот на годината, но благодарение на порастот на браникот во март (8,4%), август (11,8% *) и септември (5,8%), 2017 товарни томови достигнаа рекорд 2,654,494 тони, наспроти 2,4% 2.592.454 регистрирани во текот на 2016 година. Во декември DXB управуваше со 229.019 тони товар во споредба со 230.122 тони забележани во истиот месец во текот на 2016 година, помала контракција од 0.5%.

Пол Грифитс, извршен директор на Аеродромите во Дубаи, рече: “Беше многу успешна година за DXB, бидејќи не само што постигнавме стабилен раст во сообраќајот за да ја зацврстиме нашата позиција како меѓународниот аеродром број еден во светот, туку и ги израдуваме нашите клиенти со низа нови и возбудливи услуги и иновативни производи “.

“Со патничкиот сообраќај се очекува да достигне 90,3 милиони во 2018 година, нашиот фокус во новата година ќе биде на програмата DXB Plus која има за цел да го прошири годишниот капацитет на аеродромот до 118 милиони патници преку подобрување на процесот и користење на новата технологија”, додаде Грифитс.

Извор: WAM / Esraa Ismail / Rasha Abubaker

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име