brod-potraga

Нова мистерија: Бродот кој трага за Малезискиот MH370 исчезна на три дена

Бродот кој трагаше по исчезнатиот малезиски авион MH370 исчезнал од радарот на три дена откако без објаснување бил исклучен сателитскиот надзорен систем.

“На почетокот на јануари, малезиската влада ангажираше американско претпријатие Oushn Infiniti во потрага по малезиски авион кој исчезна во март 2014 година. Бродот тргнал на 22 јануари, но по десет дена го исклучил својот системот за автоматска идентификација (АИС) без никакво објаснување “, пишува Гардијан.

Три дена подоцна, бродот се појавил надвор од подрачјето за пребарување и на планираното патување до австралиското пристаниште Frimantl. Ниту малезиската влада ниту “Oušn infiniti” не објасниле за исчезнувањето на бродот од сите радари, ниту, пак, по која пат тој се движел во текот на тие три дена.

Семејствата исчезнати на летот MH370 ја повикаа малезиската влада и американската компанија да го објаснат тридневното исчезнување на бродот.

Роднинина на еден патниците на летот MH370 изјавил: “Мислам дека инцидентот е навистина чуден и загрижувачки. Ако исчезнувањето било намерно, неговото објаснување е неопходно. Ако бродот исчезне од радар поради други причини, тие треба да ни кажат за што се работи. ”

Експерт кој го следи бродот Кевин Руп изјави дека верува дека екипажот одлучил да го исклучи системот за следење на бродот за да ги заштити семејствата на жртвите на непотребни стресови. Тој смета дека екипажот заклучил дека поради следењето на движењето на бродот, може да има различни шпекулации дека нешто е пронајдено, што би ги вознемирило семејствата на исчезнатите.

Авион на лет од Куала Лумпур до Пекинг MH370 исчезна на 8 март 2014 година. Податоците од воените радари и сателити покажаа дека авионот нагло се свртел кон Индискиот Океан и урнал. Во авионот имало 239 лица.

Извор:cdm
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 + = nine