izrael-zidliban

Израел започна со изградба на зид на границата со Либан

Командата на северниот воен регион на Израел започна со изградба на бетонски ѕид долж границата со Либан. Зидот се гради на израелска територија и ќе се протега од Средозeмното море  на запад до планината Хермон на исток.

Израел за прв пат започна да гради бетонски зид по должината на границата со Либан во 1948 година и тој денес представува линија на одбрана околу израелските населби.

Израел користи систем на бариера за борба против палестинците и смета дека ѕидовите се една од најефикасните мерки во борбата против тероризмот.

Врховниот совет за одбрана на Либан им нареди на војниците да го одбијат секој израелски обид на либанската страна на границата.

180209020.4_mn 180209020.5_mn

Извор:(Vijesti/SRNA)/Фото:klix
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight + = 14