juzna-severna koreja

Историско ракување на сестрата на Ким Јонг Ун со Јужнокорејскиот претседател Моон

Сестрата на севернокорејскиот лидер Ким Јон Ун денес се ракуваше со јужнокорејскиот претседател Моон Јае-ин, на историска средба во текот на церемонијата од отварањето на Олимпијадата.FOTO: EPA
Откако Моон и претседателот на Меѓународниот комитет Томас Бич беа представенби на публиката, тие се ракуваа со светските лидери во близина на нивната ложа.
Во историскиот момент за двете Кореи, Моон се ракувал со младата сестра на севернокорејскиот лидер Ким Јонг Ун, Ким Јо Јонг.
Ким Јо Јонг е првата лидерка на владејачкото севернокорејско семејство која го посетила Југот од Корејската војна од периодот 1950-53 година. Таа е членка на делегацијата на својата земја која присуствува на церемонијата на отварање на Олимписките игри во Јужна Кореја, пренесува АП.

Извор:(Vijesti / FENA)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


1 × = nine