(Фото/Видео) Зајед Хуманираната болница отвори единица за лекување на деца Рохингја во Бангладеш

0
117

COX’S BAZAR, 7.Фебруари, 2018 (WAM) Хуманитарната болница Зајед отвори напредна единица за лекување на деца во камповите за бегалците Рохингја во местото Cox’s Bazar, во Бангладеш, под надзор на волонтерски медицински тим од ОАЕ и Бангладеш, како дел од заедничката иницијатива предводена од иницијативата Зајед Дарува.

Единицата има за цел да обезбеди најдобри дијагностички, терапевтски и превентивни услуги за децата-бегалци, преку специјализиран медицински персонал и напредна медицинска опрема, која ќе се користи за прв пат во камповите за бегалци Рохингја.

Болницата напредуваше со нивото на услуги за децата-бегалци и постарите лица преку своите теренски и мобилни медицински единици опремени со најсовремена специјалистичка медицинска опрема, вклучувајќи приемна единица, единица за итни случаи, единица за грижа, лабораториска единица и комбинирана аптека. Тој ќе ги нуди своите услуги една година, но може да биде продолжен врз основа на хуманитарните потреби на бегалците Рохингја во камповите. Во болницата, од своето основање во декември 2017 година, се третирани над 15.000 деца Рохингја и постари бегалци.

Болницата за волонтери работи на сегашната локација во камповите за бегалци во Рохингја под системот на мобилни волонтерски болници во ОАЕ и во рамките на работата на иницијативата за заразување во Зајед во различни земји, во координација со владини, приватни и непрофитни организации и во во согласност со патувањето на земјата за давање и хуманитарна волонтерска работа.

مستشفى زايد الانساني يدشن وحدة متطورة لعلاج الاطفال الروهينغا 2مستشفى زايد الانساني يدشن وحدة متطورة لعلاج الاطفال الروهينغا 3

WAM / Рола Алгул / Нур Салман

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име