Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати се соседи кои имаат длабоки политички и културни врски. Двете земји се познати и како блиски сојузници во однос на надворешната политика и геополитичките интереси. Саудиска Арабија е лидер на коалиција која се бори против бунтовниците Хути, кои го поддржува Иран во Јемен. Нејзин најважен сојузник се Емирати. Меѓутоа, додека владата на Саудиска Арабија се фокусира на внатрешните прашања, борбата против корупцијата и обидот за модернизација на земјата, се чини дека го губат тлото под земјата во Јемен, а ОАЕ се обидува да го преземе приматот во војната во Јемен војна, каде што милиони луѓе гладуваат и умираат за сиромаштија и инфекција.
Пресвртна точка во односите меѓу Саудиска Арабија и Емиратите дојде по смртта на поранешниот претседател на Јемен Али Абдула Салех, кој беше убиен од страна на Хути кога решил да премине на страната на коалицијата предводена од Саудиска Арабија.
– Саудијците се обиделе да го повлечат тепихот од под нозете на Хутите, а сега треба да одлучат дали да учествуваат во преговорите во услови во кои нема доверба или ќе продолжат со залагањата за воена кампања која имаше мал успех во изминатите две и пол години. Салех бил фигура на раздор, но тој исто така беше и особа која имаше најголеми шанси да издејствува некаков вид на договор. Неговата смрт ќе доведе до подлабока поларизација на конфликтот – изјавил Петер Салисбури, експерт во Јемен во Чатам Хаус.
Бидејќи ситуацијата дополнително беше закомплицирана и пропаднаа напорите за воспоставување на меѓународно признаена влада во Јемен, Емиратите не беа задоволни од настаните во Јемен и се чини дека сакаат да го превземат водството од Саудиска Арабија. Обединетите Арапски Емирати можеби имаат и сосема поинаква идеја за Јемен, пишува арапски аналитичари.
Однос спрема Иран
Емиратите не ја делат нетолеранцијата-нетрпеливоста на Саудиска Арабија кон Иран. Во годините пред воспоставувањето нуклеарен договор со Иран, објавувано е дека Дубаи служел како клучно пристаниште преку кое Иран успеал да го намали влијанието на економските санкции. Официјалните претставници на ОАЕ постојано повикуваа на подобрување на односите со Иран. Ова всушност значи дека Обединетите Арапски Емирати не го гледаат Северниот Јемен под контрола на Хат како катастрофа.
Сепаратисти кои го сакаат југот на Јемен
Нема вистински веродостојни борбени сили кои можат да се соочат со Хути по смртта на Салех, со исклучок на сепаратистичката група која сака да се бори против Јужен Јемен, а кои ги поддржуваат Емиратите.
Овие сепаратисти неодамна го нападнаа јужното пристаниште Аден и режимот Абд-Раб Ран Мансур ал-Хадди, претседател поддржан од страна на коалицијата предводена од Саудиска Арабија. За да се направат работите уште посложени, оваа сепаратистичка група наречена Јужен преоден совет е дел од коалицијата за борба против Хата.
Нивниот лидер во моментов преговара со владите на Саудиска Арабија и Емиратите, а каков ќе биде исходот од овие разговори, доста ќе зависи од Емиратите.
Иако во моментов е воспоставен некој вид прекин на огнот, се чини дека ОАЕ одлучи да им дозволи на сепаратистите да го контролираат јужниот дел на Јемен и на тој начин да бидат некаква противтежа за Хутите.
Од друга страна, Саудијците сакаат Јемен да остане целосен и дека претседателот Хади кого тие го поддржуваат да ја има власта над целата држава.
ФОТО: Сепаратистичко движење за отцепување на југот на Јемен
Ал Ислах
Саудијците и Емираќаните постигнаа договор за борба против Ал Асла, исламистичка група која до декември беше дел од Муслиманското братство. Меѓутоа, кога оваа група објави дека нема врска со Муслиманското братство, коалицијата одлучи да се здружи со неа во борбата против Хутите.
Сепак, Обединетите Арапски Емирати се помирија со Ал Ислах како би оствариле победа над Хат, доколку успеат, старите грижи повторно ќе се вратат на површината. Пред помирување Емиратите и сепаратистите активно ловеле членовите на Ал-Ислах во Аден и другите крајбрежни градови. За Емират, тоа беше и останува главната цел на локално и глобално ниво за борба против муслиманското братство и сите нејзини сојузници, пишува “Стратфор”.
Амбиции на Емиратите
Иако се многу помала земја од Саудиска Арабија, Емиратите имаат се поголемо влијание на Блискиот Исток. Двете земји се многу богати, а Емирати имаат повисок БДП по глава на жител.
Обединетите Арапски Емирати воено се активни во Либија, финансиски активни во Египет, лобираат многу во Вашингтон, а делови од територијата на Оман ги сметаат за свои, осврнувајќи се на одредени мапи, сето ова укажува на тоа дека Емиратите имаат поголеми надворешно политички амбиции.
Извор:(TBT)

Откажи одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име