abas-putin

Абас му порачал на Путин дека не може да ја прифати американската посредничка улога

Палестинскиот лидер Махмуд Абас во денес му порачал на рускиот претседател Владимир Путин дека повеќе не може да ја прифати улогата на САД како посредник во разговорите со Израел заради однесувањето на Вашингтон, објави новинската агенција Интерфакс.

- Тврдиме дека дд сега па натаму, одбиваме да  соработуваме во било каква форма со САД за статусот на медијатор, бидејќи ние сме против нивните акции - му порачал Абас на Путин на почетокот на разговорите во Москва.

Агенцијата ги наведува зборовите на Абас дека сака да го прошири новиот механизам за медијација за да го замени Блискиот Исток квартет на мировните посредници.

- На пример, “квартет” плус некои други земји, слична на моделот што се користи за постигнување договор со Иран – рекол Абас, осврнувајќи се на меѓународните разговори за нуклеарната програма на Техеран.

Абас и неговите сојузници жестоко реагираа во декември кога претседателот Доналд Трамп раскина со децениската американска политика признавајќи го Ерусалим како главен град на Израел и подготовка на теренот за преселување на  американската амбасада од Тел Авив.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six × = 24