Тарим, 15 февруари 2018 година (WAM) – Црвената полумесечина на Емирати, вчера го отвори основното училиште “Ал Коуда” во округот Тарим, провинцијата Хадраму, по неговото обновување, како дел од тековните напори што се совпаѓа со годината на Зајед , да ги поддржи виталните локални сектори, вклучувајќи го и образовниот сектор, и обноват училиштата за да им обезбедат на учениците соодветна средина за учење.

За време на церемонијата, Шавки Ал Тамими, раководител на проектот ERC во Хадрамаут, ги посети обновените училишни простории. Тој исто така бил придружуван од Бригадир Мансур Ал Тамими, генерален директор на округот Тарим, Али Омар бин Шехаб, директор на Канцеларијата за образование, Хасан Хајдар, раководител на ЕРЦ во Вади Хадраму и неколку родители и представници од социјалниот и општествен, кои имале можност да ги разгледат најновите онбовени и реставрирани делови на зградата.

Во соопштението што следело по инаугурацијата, Абдулазиз Ал Џебери, раководител на тимот за ЕРЦ во Хадрамут, изјавил дека ЕРЦА на прво место ГО СТАВИ образовниот систем во Јемен, според директивите на мудрото раководство на ОАЕ, поради клучната улога на образованието во обновувањето надежта и обновата на земјата.

Тој додал дека инаугурацијата на училиштето е дел од сеопфатните напори на Обединетите Арапски Емирати за поддршка на HХадрамаут, особено во градењето и обновувањето на локалната инфраструктура.

Бригадирот Тамими во текот на инаугурацијата ја изразил својата среќа од обновата и завршувањето научилиштето и неговото понатамошно одржување. Таквите проекти се камен-темелник на ветувачка иднина за претстојните генерации и постигнување на безбедноста и стабилноста во Хадрамаут, истакнал тој.

Тој, исто така, ги пофали напорите на владата и луѓето на ОАЕ и нивната поддршка за локалниот образовен сектор кои се извршуваат преку ЕРЦ, како и хуманитарните напори на ЕРЦ во многу сектори со цел да им служат на локалните граѓани и да ги утврдат потребните инфраструктурни барања за образовните проекти.

" الهلال الأحمر " يفتتح مدرسة الكودة في تريم اليمنية بعد إعادة ترميمها وتأهيلها. 3" الهلال الأحمر " يفتتح مدرسة الكودة في تريم اليمنية بعد إعادة ترميمها وتأهيلها. 1

Извор: WAM / Nour Salman / MOHD AAMIR

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име