cipras

Ципрас и порача на Турција дека “Грција не си игра игрички“

Грчкиот премиер Алексис Ципрас по повод судирот на турскиот и грчкиот брод во Егејското Море изјавил дека Атина нема да го толерира оспорувањето на територијален интегритет.

“Грција не си игра игрички”, изјавил  тој во своето обраќање до офицерите на крајбрежната стража во Министерството за поморски сообраќај.

“Грција е во срцето на ЕУ, членка на НАТО со силна улога во регионот и меѓународните сојузи, земја која претставува столб на стабилноста во регионот”, рекол тој.

Ципрас додал дека некои се незадоволни заради силната улога на Грција во геополитичката ситуација во регионот, но дека мора да се помират со реалноста, пренесе АНА.

“Реалноста диктира почитување на меѓународното право и принципите на добрососедски односи, мирен соживот и регионална соработка”, рекол Ципрас.

По повод неодамнешниот инцидент меѓу турските и грчките бродови на островот Имиа, тој рекол дека “провокациите и офанзивната реторика против суверените права на земјата-членка на ЕУ е акција која е насочена против Европската унија.

Според него, овој инцидент е резултат на “целосно неодговорна позиција на Турција која ризикува човечки животи”.

Извор:cdm
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ six = 10

%d bloggers like this: