tamimi

ПАЛЕСТИНСКА ГОЛАБИЦА ВО КАНЏИТЕ НА ЦИОНИСТИЧКИТЕ ЈАСТРЕБИ: започна судењето на тинејџерката Тамими

Судењето на Ахед Тамими, палестинска тинејџер, која стана симбол на протестот по објавувањето на видеоснимка каде ги удира израелските војници, започна во вторникот зад затворени врати во воениот суд на Западниот Брег.

Ова судење, кое најверојатно ќе трае со месеци, предизвика големо внимание на јазвноста, како и осуда од страна на меѓународните групи за човекови права, заради израелското притворање на малолетник.

Седумнаесетгодишната Тамими се соочува со 12 обвиненија, меѓукои се напад врз војници и поттикнување на насилство пред воен суд. Обвинувањата произлегуваат од повеќекратни конфронтации со војници кои датираат од април 2016 година, вклучувајќи ја и она објавена на видеото.

“Веруваме дека ова обвинение исклучиво е создадено со што Ахед како и останатите млади Палестинци би се одвратиле да спротивставување на окупацијата на начин на кој таа тоа го правела- им изјавила на новинарите правната застапничка на Тамим, Габи Ласки после сослушувањето.

Судскиот совет одлучи да одржи сослушување зад затворени врати и покрај протестите на Тамим, тврдејќи дека присуството на медиумите е од суштинско значење за обезбедување фер судење, пренесува ДПА.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 + = twelve

%d bloggers like this: