izrael atomsko oruzje

Израелски стручњак: Израел подготвен да употреби нуклеарно оружје против Иран

Израелскиот експерт за Блискиот Исток, иранолог и предавач на Универзитетот во Ерусалим, Владимир Месамед, во интервју за рускиот медиум, EADaily одговорал на прашања во врска со ситуацијата во Сирија и регионот на Блискиот Исток. Ви ги донесуваме најважните делови од ова интервју:

Месамед изјавил дека влезот на голем број играчи во Сирија значи промена на глобалната мапа на светот. Сепак, на Израел најмногу го загрижува иранската експанзија и неговата нуклеарна програма. Во врска со тоа, во Израел постои вистински страв дека Иран ќе употреби атомска бомба врз Израел. Иран е теократска држава, каде на власт се наоѓаат верски мули, кои не ја разбираат реалноста на денешни времиња и затоа можат да посегнат по радикални мерки.

Израелците секогаш сметале дека непостоењето на граница со Иран им ја гарантира безбедност. Меѓу нив е Сирија, Ирак, … Но, сега Иран е активен во Сирија, каде што може да ги гради своите воени бази, кои Израел ги смета за голема закана.

Иранските сили сега се на 10 километри од израелската граница на Голанските висоравнина. Неодамна, ирански дрон беше срушен, по што Израел нападна цели во Сирија, и на тој ден сите во Израел мислеле дека започнува војна, но не со Сирија, туку со Иран.

Покрај тоа што Иран е закана за Израел, постои и сунитско-шиитски конфликт, вели Месамед. Против нуклеарната програма на Иран, многу остро настапува и Саудиска Арабија и прозападните сунитски земји кои сметаат дека Иран ќе стане светски суперсили. Оваа загриженост има смисла, вели Месамед, со оглед на развојот на иранската технологија. Тој, исто така, го наведува примерот на Ирак, каде што во времето на Садам Хусеин, шиитското движење беше под контрола, а денес е на власт (интересно, сепак при тоа Месамед не кажува кој го собори истиот Хусеин како и тоа дека тој чин тогаш го поддржувале и израелските политички кругови!). Сепак, Месамед повторно се свртува кон Сирија, велејќи дека доколку проиранскиот ориентиран Башар Асад остане на власт, во таа земја повторно ќе владее Алавитското малцинство со шиитската идеологија кое во ова земја изнесува само 8% од населението.

Запрашан од новинарите што Израел може да стори за да ја спречи “иранската закана”, Месамед рекол дека Израел, според западните извори, има околу 200 атомски бомби подготвени за употреба и дека Израел ова информација ниту ја отфрла, а ниту потврдува. На директна прашање од страна на новинар, дали тие можат да бидат употребени, израелскиот експерт за Блискиот Исток цврсто одговорил, потврдно, наведувајќи дека, дека тоа и за малку се случило пред неколку години. Ама, Израел тоа не го сака, бидејќи тоа ќе предизвика “домино ефект” на целиот свет, почнувајќи од Блискиот Исток. Израел бара “други начини” и веќе не е сам, а него сега “доволно и сериозно го подржува администрацијата на Трамп”. Месамед не ја отфрли можноста за нуклеарен напад врз Иран, кој тој го опиша како “катастрофа”.

Месамед, меѓу другото, рекол дека во изминатите 25 години Израел успеал да воспостави односи со многу исламски држави. Во 1991 година имаше само две такви земји, а денес веќе има десет, што сепак е напредок.

Извор:eopolitika
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven − = 6

%d bloggers like this: