ДУБАИ, 16 февруари 2018 година (WAM) – Под покровителство на Неговото Височество Шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан, Престолонаследникот на Абу Даби и заменик-врховник командант на вооружените сили на ОАЕ, вчера во Дубаи Фестивал Арената започна Националниот фестивал за наука, технологија и иновации, организиран од Министерството за образование, како дел од Месецот за иновации во ОАЕ, кој вклучува иницијативи, активности и програми кои ќе се одржат од 15 до 19 февруари 2018 година.

انطلاق فعاليات المهرجان الوطني للعلوم والتكنولوجيا والابتكار في دبي فستيفال. 4

Хусеин бин Ибрахим Ал Хамади, министер за образование, изјави дека иновацијата и унапредувањето на улогата на технологијата во животот на луѓето е неопходен услов, како средство за постигнување благосостојба и среќа за заедницата, според директивите на мудрото раководство.

За време на својот говор на промоцијата на фестивалот, тој додаде дека министерството ги посочи своите иницијативи и е во процес на прифаќање на предметот на дизајнот и технологијата од учениците од трето одделение и постари во претстојната учебна година, за да создаде идните генерации кои можат да се справат со иновациите и технологијата, со цел да им се дадат вештини од 21 век.

Ал Хаммади истакнал дека тековната и вредна поддршка на Неговото Височество Шеик Мохамед бин Зајед помогна да се зајакне и да се воспостават иновации ширум училиштата во ОАЕ , за да се збогати филозофијата на образованието. “Кога зборуваме за иновации, ние мора да ги истакнеме пионерските иновации на потпретседателот, премиерот и владетел на Дубаи, неговото височество шеикот Мохамед бин Рашид Ал Мактум, кој ја воспостави културата на иновации во владините и економските институции на ОАЕ, ја зајакна земјата економски како и социјалнот раст, и го подготви за соочување со идните предизвици “, додал тој.انطلاق فعاليات المهرجان الوطني للعلوم والتكنولوجيا والابتكار في دبي فستيفال. 2

“Кога зборуваме за иднината, мора да се фокусираме на образованието, бидејќи тоа е секторот кој ги подготвува идните генерации и во нив се создава културата на иновации”, додаде тој, истовремено истакнувајќи го говорот на Х.Х. Шеик Абдула бин Зајед Ал Нахјан, министер за надворешни работи и меѓународна соработка и претседател на Советот за образование и човечки ресурси, за време на неодамнешниот Самит на Светската влада и важноста на модерната и футуристичка визија за образование во ОАЕ и целиот свет.

“Ако сакаме да продолжиме со чекорот со најновите случувања и да ги зачуваме нашите достигнувања, мораме да бидеме подготвени за ерата на модернизација и да продолжиме со брзите технолошките промени. Современите студии покажуваат дека 65 проценти од денешните работни места ќе исчезнат во текот на следните 30 години , поради четвртата индустриска револуција, а нашите студенти мора да се подготват за иднината со утврдување на работните места што ќе бидат достапни и на барање, според оваа нова реалност “, објаснил тој.

Ал Хаммади истакнал дека шеикот Абдулах зборувал за четирите столбови за постигнување напредок во образованието уште во раното детство, развивање на образование за да се подигне меѓународната конкурентност на учениците од ОАЕ, новата национална стратегија за високо образование и поттикнување на континуирано учење.

Голема иницијатива која се одржува заедно со Месецот за иновации во ОАЕ, Министерството за образование има за цел да промовира и создаде страст за науката, технологијата, иновациите и научното истражување меѓу учениците и заедницата на ОАЕ.انطلاق فعاليات المهرجان الوطني للعلوم والتكنولوجيا والابتكار في دبي فستيفال. 1

Фестивалот ја обединува целата заедница преку различни елементи кои ја слават науката, иновацијата и уметноста во живописно, креативно, иновативно и претприемачкото опкружување.

Петдневниот настан е дел од мисијата на Обединетите Арапски Емирати за поттикнување на генерација со извонредни научни таленти кои ќе ја водат транзицијата на нацијата во конкурентна економија базирана на знаење. Исто така ќе поттикне млади таленти да продолжи кариерата во науката, технологијата, инженерството и математиката и ќе ги олеснат вредните алатки за да успеат во нивните кариери.

Една од најпопуларните атракции на овогодинешниот настан, односно Фестивалпт на отворено е домаќин на низа авантуристички активности, работилници, игри за виртуелна реалност, забава и шоуа во кои можат да уживаат посетители од сите возрасти.

Посетителите можат да го откријат научниот феномен зад 14 интерактивни експонати од Швајцарскиот научен центар Technorama, кои сигурно ќе ве остават маѓепсани, без разлика колку знаете (или не знаете) за науката, уметноста и технологијата. Тука исто така ќе можат да се доживеат чудесата на виртуелната реалност и да се потопуваат во работилници од компании како што се вселенскиот центар Мохамед бин Рашид, Џејм Јар, студијата Медаф, Етихад иновации, Пиктел ловците и Спасетон.

Поздравувајќи ги истакнатите имиња од целиот свет кои имаат направено значително влијание во науката, технологијата, иновациите и истражувачките сектори, тридневната конференција ќе го олесни споделувањето на знаења, искуства и успешни приказни. Со 500 носители на одлуки, мислители, професори и директори на конференцијата, тоа е клучна платформа за Министерството за образование да ја доближи образовната заедница за да ја разберат траекторијата на Министерството кон науката, технологијата, иновациите и креативноста.انطلاق فعاليات المهرجان الوطني للعلوم والتكنولوجيا والابتكار في دبي فستيفال. 3

Фестивалот ќе ги пречека 100-те елитни студенти од сите делови на емирати каде ќе дискутираат за предизвиците, аспирациите и очекувањата од образовниот систем. Ги покануваме сите ученици од Емирати помеѓу 9 и 12 одделение да се пријават и да бидат дел од дискусиите, стои во краткото соопштение испратено до медиумите.

Извор: WAM / Tariq alfaham

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име