davutoglu kosovo

(Фото) Поранешниот Турски премиер присуствувал на џума намаз по повод 10 години од независноста на Косово

Косовскиот муфтија Наим Тернава одржал хатба во џамијата “Султан Мехмет Фатих” по повод прославата на десетгодишнината од независноста на Косово, која се обележува утре, јави агенцијата Анадолу (АА).

Меѓу верниците во Приштина, покрај претставниците на Исламската заедница на Косово, бил и поранешниот турски премиер Ахмет Давутоглу, кој е во Косово заедно со други претставници на турските институции, по повод прославата на годишнината од независноста на косовската држава.

Муфтија Тернава рекол дека 17 февруари 2008 година е најважниот ден на модерната историја на Косово, бидејќи на тој ден избраните претставници на народот го прогласија Косово за независна, слободна и суверена држава. Тој рекол дека косовскиот народ никогаш не се согласил да остане роб и дека други владеат со него истакнувајќи дека генерации на патриоти се вклучиле во одбраната на земјата, вклучувајќи и многу улеми и верски личности на Косово.

- Независноста и државноста на Косово беше многу долг и задоцнет процес, но на крајот, за среќа, тој беше реализиран и исполнет, а со тоа речиси е востоставено вековното ускратено право рекол Тернава.

Тој, исто така, ги потсетил и на сите оние кои придонесоа за независност, паднатите борци и научници, искажувајќи благодарност до косовските пријатели на САД, Велика Британија, Франција, Германија и Турција, кои помогнаа во процесот на градење на државата.

Муфтијата, во име на сите верници, му се заблагодарил и на поранешниот премиер на Турција, Давутоглу, за неговиот придонес и поддршка за Косово.

- Денес, меѓу нас, имаме истакната личност која даде силна поддршка на Косово на меѓународната сцена, односно поранешниот премиер и поранешниот турски министер за надворешни работи, Ахмет Давутоглу, кој се одлучи да биде меѓу нас на овој ден, рекол Тернава.

После молитвата (џума намаз) Давутоглу во соопштение за печатот, во име на 80 милиони турски граѓани, честитал на десетгодишнината од независноста на Косово. Притоа изјавувајќи дека Турција е првата земја што ја призна независноста на Косово, истакнувајќи дека, дури и по прогласувањето независност, заедно со турскиот претседател Реџеп Тајип Ердоган, напорно се работело на што поголемо признавање на Косово.

Нагласувајќи дека Турција има големи заслуги за признавање на државата Косово, Давутоглу изразил задоволство од фактот дека Косово денес е признато и почитувано од голем број земји. Тој, исто така, изрази задоволство од чекорите што ги презеле Приштина и Белград за да донесат мир во регионот.

- По десетгодишнината од независноста на Косово, ние сме во градот на нашата душа, во Приштина. Ние и нашите косовски браќа сме два народи кои се поврзани со историјата и вечната судбина. Од самиот почеток, Турција го бранеше Косово и стори сé што е потребно за чесната независност на народот во Косово - рекол Давутоглу.

Денес, во сите џамии во Косово, имамите оддржале предавања по повод десетгодишнината од независноста на Косово.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


nine + 5 =

%d bloggers like this: