Vucic

Вучиќ: Нема да ја прифатиме независноста на Косово за членство во ЕУ

Српскиот претседател Александар Вучиќ изјавил дека Србите нема да ја прифатат независноста на Косово во замена за членство во ЕУ.

Вучиќ вели дека таквиот избор е ставен пред Србија веќе 10 години. Тој посочи дека, откако Косово прогласи независност во 2008 година, Србија и Србите очекува тоа да го прифатат, да станат големи и разберат дека сето тоа го изгубиле.

“Но, она што го зборувам насекаде, а пред сè во Брисел, е дека Албанците го сметаат Косово за нивната територија, исто како и  Србите, што е во согласност со нашиот Устав – дека Косово е наша територија”, изјавил Вучиќ за Ројтерс.

Тој смета дека е потребен компромис за било каков договор, нагласувајќи дека тоа нема да доведе до решение за ситуацијата во која една страна добива сè, додека другата нема ништо.

Вучиќ истакнал дека решение е можно само доколку двете страни се задоволни или барем делумно.

Запрашан како ја толкува изјавата на германскиот министер за надворешни работи, Зигмар Габриел, дека Србија ќе стане членка на ЕУ само ако ја прифати независноста на Косово, Вучиќ вели дека ова не е единствената опција.

“Мислам дека постојат неколку модели за Косово, постојат многу различни модели кои едната или друга страна тешко би го прифатиле, двете страни имаат нешто што е тешко да се прифати, и тогаш тие се најдобрите модели. Ама за тоа, потребни се уште многу разговори, многу политичка добра воља и во Приштина, а не само во Белград, како и во Брисел, за да се постигне компромис, наместо само постојано да се врши притисок на Србија “, рекол Вучиќ.

Српскиот претседател вели дека за евентуално признавање на Косово може само да одлучи народот кој како мнозинство Косово го гледа како колевка на својата православна вера.

“Српскиот народ е оној кој ќе одлучи за признавањето на независноста на Косово, луѓето секогаш се оние кои одлучуваат. Можеби мислите дека тоа би можело да добие мнозинска поддршка во Србија, но не сум толку сигурен”, рекол Вучиќ.

Тој истакнува дека сите правни принципи и закони се погазени при прогласувањето на независноста на Косово.

“Сега тие би требало да се откажат од тоа, и ние да ја разбераме реалноста и покажеме разбирање за односите во светот, како и во Косово, да сфатиме дека цело Косово не е наше, како што не учеа, но, се разбира, и дека се не е нивно како што се обидуваат да докажат “, истакнал Вучиќ.

Тој укажал дека секој кој што е реален, сериозен и разумен ќе трага по компромисни решенија.

“Ако тие отфрлат компромисните решенија, тоа нема да биде премногу трагедија, освен тоа што тоа ќе биде лоша вест за српската заедница. Така ќе имаме замрзнат конфликтот од неколку децении што, кој во одреден момент, за 20 или 30 години, за жал, ќе биде одмрзнат.Знаете што тоа значи “, рекол Вучиќ.

Тој објаснил дека токму заради оваа причина инсистира на мирот и стабилноста, на преговорите и решенијата.

Извор:(Vijesti / SRNA)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ five = 6

%d bloggers like this: