etiopija

Вонредна состојба во Етиопија

Етиопија прогласи вонредна состојба откако премиерот Хајлемјарим Десален во четвртокот објави дека сака да поднесе оставка, во време кога земјата се соочува со политичка криза.

“На денешната седница на владата, беше објавена вонредна состојба која веднаш ќе стапи во сила”, изјавил официјалниот претставник на државната телевизија.

“Ситуацијата достигна до точка на која што е неодржливо по пат нормални механизми да се заштити  мирот”, додал тој.

Во таа објава, не се кажува колку долго вонредната состојба ќе биде во сила, пишува Хина.

Оставката на премиерот дојде по бранот штрајкови и демонстрации кои бараат ослободување на лидерите на опозицијата.

Повеќе од шест илјади политички затвореници се ослободени од јануари.

Вториот пат по две години Етиопија прогласи вонредна состојба. Прв пат тоа се случи во октомври 2016 година, кога траела десет месеци.

Премиерот кој е на власт од 2012 година даде оставка “како дел од решението”, но ќе продолжи да ја врши својата должност до крајот на транзициониот период.

Извор:cdm
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight + = 13

%d bloggers like this: