turskivojnik

Турските сили ослободиле уште две села, и терористичка база кај Африн

Турските вооружени сили и слободната сириска армија од терористите на ЈПГ / ПКК-ИСИС ги ослободиле селата Хантали и Диван Татани, како и еден помал регион, рид и точка што терористите ги користеле како база во сирискиот граничен регион Африн.Репортер АА објави дека Турската армија и силите на сириската опозиција во продолжение на фоперацијата “Маслиново гранче” целосно ослободија две села што се наоѓаат западно и југозападно од центарот на Африн и продолжуваат да напредуваат во внатрешноста на овој сириски регион.

Ослободен е и стратешки важното брдо Кола беше, потоа  селото Саттуф и местото Бејада каде што била лоцирана територијалната база на ЈПГ / ПКК – ИСИС.

Турските сили од почетокот на операцијата “Маслинова гранка“ во Африн ослободиле вкупно 78 точки, вклучувајќи еден центарот, 56 села, 20 стратешки важни планини и ридови и една терористичка база.

Операцијата во Африн започна на 20 јануари во рамките со турските права врз основа на меѓународното право и резолуции на Обединетите нации, особено оние поврзани со борбата против тероризмот 1624 (2005), 2170 (2014) и 2178 (2014).

Турција, исто така, се повикува на член 51 од договорот на ОН, иодносно “правото на самоодбрана”. Операцијата се спроведува со почитување на територијалниот интегритет на Сирија.

Силите лојални режимот на сирискиот претседател Башар ал-Асад во јули 2012 година, без судири со терористите им ја предале контролата на Африн на терористите на ПЈФ/ПКК . И таа стана еден од главните центри на оваа терористичка организација.

Терористите на ПЈД / ПКК моментно под окупација држат 65 отсто од сириско-турската граница, а во Авганистан има меѓу 8.000 и 10.000 терористи.

ПЈД / ПКК е сириски огранок на терористичката организација ПКК која е на листата на терористички групи во Турција, САД и Европската унија. Од средината на 1980-тите, ПКК спроведува терористичка кампања против Турција.

Извор:Vijesti




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


3 + two =

%d bloggers like this: