kukasti krstovi polska

Кукасти крстови испишани на Полската амбасада во Тел Авив

Полска побара од Израел поефикасно да ја заштити нејзината амбасада во Тел Авив и да ги спречи по неа да се исцртуваат крстови и вулгарните пораки дека Пољаците се убијци.

Токму такви пораки осамнале-појавиле на оградата на амбасадата во недела, соопштило Министерството за надворешни работи.

“На влезот на полската амбасада, со спреј биле исцртани кукасти крстови, испишани вулгарни, антиполски пораки.

Израелските власти започнале истрага. од полицијата сметаат дека  апсолутно и сосема сигурно треба да се спушти температурата на дискусиите кои се водат во двете земји, бидејќи сега тоа не оди во прилог на дијалогот “, изјавил Полското државно радио портпарол на Министерството за надворешни работи Пол Артур Ломбарт.

Со кукасти крстови и вулгарни пораки дека Полјаците се убијци и да го напуштат Израел, непознати вандали ја ишарале амбасадата после последното вжештување во спорот на Полска од една и Израел, САД и еврејски организации, од друга страна, поради ставот на Полјаците кон Евреите за време на Холокаустот.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four + 2 =

%d bloggers like this: