Израел: 2018 е година на голема изградба на нови населби на палестинските територии Шефот на американската мисија на окупираните палестински територии, Дејвид Фридман, предупредува на можноста од појава на граѓанска војна доколку израелскиот режим продолжи да гради населби за еврејските доселеници на окупираните области од 1967 година.

Американскиот дипломат, како што објави израелскиот канал 10, на состанокот во Ерусалим со водачите на еврејските организации на САД изрази загриженост поради владината одлука на Нетанјаху за изградба на 1122 населби на Западниот Брег. “Во последниве години се зголеми бројот на припадници на израелските безбедносни сили кои изразито негуваат високо националистички чувства, а повеќето од нив живеат во еврејски населби изградени на окупираниот Западен Брег”, рекол Дејвид Фридман и надополнил дека сите имаат многу радикална визија за конфликтот со Палестинците и дека ” Господ на Евреите им ја дал земјата Израилова”.

Американскиот амбасадор, исто така, ја споменал и одлуката на Вашингтон да ја премести својата амбасада на окупираната палестинска територија од Тел Авив, Ерусалим, и истакнал дека оваа мерка ќе се спроведе во 2019 година. Американскиот претседател Доналд Трамп го призна Ерусалим за главен град на израелскиот режим. Таквата одлука која е во корист на израелскиот режим не само што го предизвика палестински гнев, туку беше осудена од речиси сите арапски земји, дури и од сојузниците од Вашингтон. Во изминативе неколку месеци, израелскиот режим ја интензивираше изградбата на населби на окупирани територии, што представува флагрантно кршење на меѓународното право и резолуцијата 2334 на Советот за безбедност на палестинските територии, со која се забранува било каква изградба на окупираните територии.

ФОТО: Територија на Палестина со текот на времето

Во 120 нелегални населби изградени на палестинските територии, живеат околу 570.000 израелски доселеници. Меѓународната заедница смета дека овие населби се “нелегални” и ја отфрлаат експанзионистичката политика на Израел, но тоа само го прави декларативно. Охрабрен од овој вид на однесување на меѓународната заедница, израелскиот режим во јануари оваа година одлучи да започне со изградба на повеќе од 1100 нови домови на окупираниот Западен Брег, речиси половина од проектите имаат конечно одобрување.

Израелското мировно здружение “Шалом ајшав”, во кое се евидентира ширењето на еврејските населби, вели дека одобренијата се однесуваат на објекти во различни фази и во различни делови на окупираните области. Поточно, 352 згради добиле зелено светло, што значи дека работата може да започне во секое време, додека останатите 770 домови имаат досега ја имаат само првата дозвола.

Резолуцијата 2334 на Советот за безбедност од Тел Авив бара “веднаш да ги прекине сите активности за градење населби на окупираните палестински територии”. Но тоа никогаш не се случило. Како што рековме, скоро 600.000 еврејски доселеници живеат во нелегални населби изградени на палестинските територии окупирани од Западниот Брег и Ерусалим окупирани во 1967 година.

Новиот план за изградба 1122 нов дом е најамбициозниот проект на Израел и не е исклучена можноста за вооружен отпор на Палестинците, кои во тој дел повеќе немаат каде “да се повлечат”. Западниот брег е име за територијата на десната страна на реката Јордан, на Арапскиот полуостров, кој е под воено контрола на Израел и во непосредна близина на Појас Газа дел од сегашната палестинска власт и територија што е предвидена за идната палестинска држава. Таа има површина од само 5 655 км² и при ова темпо на изградба на нови еврејски населби, особено ако живеат војници и радикални еврејски националисти, несомнено се појавуваат услови за вооружен конфликт.

Извор:logicno

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име