dzubeir

ОДБИЕН ПРЕДЛОГОТ НА КАТАР:Саудиска Арабија не е заинтересирана за формирање на Сојуз сличен како на ЕУ

Саудиска Арабија не е заинтересирана да учествува во формирањето на регионален безбедносен сојуз сличен како оној на ЕУ, предложен од Катар, изјавил саудискиот министер за надворешни работи, Адел ел Џубеир.

Катарскиот емир Шеик Тамим бин Хамад ел-Тани на 16 февруари изјавил дека земјите од Блискиот Исток треба да ги остават разликите зад себе и да создадат безбедносна алијанса базирана на моделот на ЕУ со цел “да го повлечат регионот од работ”.

Ел Тани побарал од меѓународната заедница да продолжи со дипломатски притисок врз земјите за постигнување таква цел, ама изнел малку детали.

“Ние веќе формиравме сојуз”, изјавил Џубеир на маргините на состанокот со австрискиот министер за надворешни работи, Карин Клнајсл, во Виена, алудирајќи на Советот за арапска соработка на Персискиот Залив.

Катар е изолиран во Персискиот Залив во текот на последните седум месеци, поради санкциите што ги наметнаа Саудиска Арабија, Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ), Бахреин и Египет, под обвинение за поддршка на терористи и Иран, кои властите во Катар обвинувања кои катар ги негира.

Извор:globalcir
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four − 1 =

%d bloggers like this: