sunetisuvanje

Исланд на пат да го забрани сунетисувањето, муслиманите и евреите го осудуваат ваквиот чекор

Религиозните заедници во Исланд го осудија предложениот закон кој се нашол пред парламентарците, со кој се забранува обрежување (сунетисување) на момчињата, освен во случај на здравствени проблеми.

Имено, предлог-законот предвидува шестгодишен затвор за лица за кои ќе се докаже дека отстраниле и најмал дел од од половиот орган. Против нацртот најгласни биле исламската и еврејската заедница кои законот го гледаат како напад врз верските слободи.

Во одбраната на законот, застанала пратеничката во парламентот Силја Догг Гунарсдутир, кој тврди дека законот ги третира правата на детето, а не верските права.

“Секој има право да верува во она што го сака, но правата на детето се над религиозните права”, изјавила Гунарсдотрир.

Во 2005 година, Исланд усвои сличен закон кој се однесуваше на забраната за отстранување на дел од женскиот полов орган. Во описот на нацртот на новиот закон се вели дека обрежувањето (сунетисувањето) на машките деца е “интервенција на детето кое може да предизвика голема болка”.

Ако предлогот се усвои во првото читање, законот ќе оди пред парламентарната комисија за да биде суден пред усвојувањето.

Во отворено писмо до нордиската еврејска заедница, законот е критикуван како напад врз јудаизмот, додека Ахмад Седдек од Исландскиот исламски центар вели дека обрежувањето (сунетисувањето) е дел од неговата вера.

Со нив се соложува и бискупот Агнес М. Сигурдардотир, кој рекол дека заради  законот муслиманите и евреите,  можат да  се чувствуваат “непожелни” во Исланд.

Извор:klix
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight × 8 =

%d bloggers like this: