dzamija Krefild

Во германскиот град Крефилд во 2019 започнува изградба на џамија со минаре високо 38 метра

Во германскиот град Крефелд, во 2019 година започнува изградба на џамија со минаре со висина од 38 метри.
Германските власти дозволата за изградба на џамијата ја издадоа во декември 2017 година.

Ердинк Сезер, координатор за изградба на џамијата, за АА изјавил дека џамијата ќе биде изградена во центарот на градот.

Тој посочи дека џамијата ќе ги има следните димензии, висока 26, минаре 38 метра и 19-метарски пречник на куполата, додека површината на џамиското двориште ќе изнесува 1.100 квадратни метри.

“Во ноември 2016 година аплициравме за изградба на џамија. Добивме дозвола веќе во декември минатата година, станува збор за џамија која ќе може да прими околу 560 верници”, изјавил Сезер.

Тој нагласи дека во склоп на џамијата ќе постојат и сите придружни објекти.

“Џамијата ќе вклучува и сала за состаноци од 340 квадратни метри, осум соби, библиотека и читална. Џамијата ќе биде на само две минути од центарот на градот, а пред џамијата ќе имаме и паркинг од 51 место”, надополнил Сезер .

Тој истакнал дека работите за изградба на џамијата ќе започнат во средината на 2019 година.

Џамијата која ќе го носи името “Фатих“ ќе биде изградена под покровителство на Турско-исламската унија за верски прашања (ДИТИБ).

Крефелд, е град со околу 225.000 жители, се наоѓа во германската федерална држава Северна Рајна-Вестфалија, северозападно од Дизелдорф.

Извор:(Vijesti/AA)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 + = ten

%d bloggers like this: