sirija

Сиријци чекаат на ред за сопствената смрт

Жителите на сириската источна област Гута во очекување се на сопствената смрт, заради една од најинтензивните етапи на бомбардирањето во таа енклава во близина на Дамаск, пишува Ројтерс.

Денес во Сирија загинаа најмалку 38 лица.

Од недела навечер, најмалку 310 лица биле убиени во тој округ и повеќе од 1.550 биле повредени, соопшти Сириската опсерваторија за човекови права.

“Чекаме на ред да умреме. Тоа е единствената работа што можам да ја кажам “, изјавил локалниот жител Билал Абу Салах (22).

Источна Гута, е густо населено земјоделско подрачје на периферијата на Дамаск, последната е и важна област во близина на главниот град, која е под контрола на бунтовниците.

Откако се интензивираа нападите, оваа недела стана една од најсмртоносните  во Сириската граѓанска војна, која сега влегува во осмата година.

Извор:RSA
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six − 1 =

%d bloggers like this: