smetkovodstvo

Втора јавна дебата за реформите во јавните набавки

Денеска во Струга ќе се одржи втора јавна дебата за реформите во јавните набавки за кои е подготвен нацрт текст на закон.

На дебатата е најавено обраќање на министерот за финансии Драган Тевдовски.

На првата јавна дебата минатата недела во Скопје со учество на бизнисмени од стопанските комори надлежните институции најавија дека новиот закон ќе обезбеди заштита од корупција и контрола врз основа на која ќе се утврдува одговорност. Во соработка со Светска банка се спроведува проект за црвени знаменца кои ќе се вградат во електронскиот систем за јавни набавки и ќе бидат показатели на корупција.

Со законот се предлага подигање на прагот на јавните набавки од сегашните 500 евра на 1.000 евра во класичниот сектор и на на 2.000 евра во секторските дејности. Ќе се воведе електронски пазар на мали јавни набавки, во вид на електронски каталог, што ќе овозможи нивно брзо и ефикасно решавање. Се предлага да се воведе и претходна контрола која ќе ја врши Бирото за јавни набавки.

Во наредниот период јавна расправа за законот ќе се организира и во Штип. Законот треба да биде усвоен од Собранието до октомври годинава, а да започне да се применува од јануари догодина. (Крај)

Извор:Ohridpress
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 × five =

%d bloggers like this: