kip

(Фото) Во Судан пронајден кип на монархот Аспалета

Остатоци од кипот на монархот Аспелта, кој владеел со Напатос, античкото кралство Африка, пред 2600 години откриле археолози во Судан. Бог

2600-години стариот кип во урнатини со египетски врежани хиероглифи била пронајдена во храмот во Дангеил, Судан. Храмот бил подигнат во чест на египетскиот бог на Пантеонот Амон, додека пронајдениот кип го респрезентира Асплета, владетелот кој владеел со Напатос, античкото кралство Африка, помеѓу 593 и 568 п.н.е. Освен тоа, Аспелта, според египетската митологија, била сакана од страна на Богот Ри, а неговата моќ била легитимна.

Покрај тоа, археолозите откриле уништени статуи на фараоните од древниот Египет Тахарк и нубискиот крал Сенкаменскин, кој владеел од 640 до 620 п.н.е. во Напати, пишува весникот “Live Science”.

Археолозите откриле осум гробови со остатоци од неколку жени и најмалку едно дете. Во внатрешноста на гробницата, откриен е накит, вклучувајќи ги и нараквици, ѓердани и прстени. Сето ова сведочи, според експертите, дека најде тела припаѓаат на елитата.

Храмот во кој се случи ова откритие бил изграден пред 2000 години, веројатно во времето на кралството Куш, чии кипови исто така се наоѓале внатре. Храмот функционирал до крајот на 3 и почетокот на IV век кога царството на Киш исчезнало.

Извор:Live Science
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 − one =

%d bloggers like this: