erc

(Фото/Видео) СЗО дистрибуира медицинска помош финансирана од Црвената полумесечина на Емиратите во 10 провинции на Јемен

Светската здравствена организација (СЗО), со поддршка од Црвената полумесечина на Емирати, започна со дистрибуција на медицинска помош и снабдување на 20 здравствени центри во 10 Јеменски провинции во град во Јемен, Аден, во присуство на д-р Али Ал Валеди, потсекретар во Јеменското министерство за јавно здравје и население.

 

Некои од медицинските резерви беа испратени во здравствените центри во Аш Шифр и Тарим во провинцијата Хадрамут и во Општа болница Мариб, како и во здравствените центри во Ал Хабр и Лавдар во областа Абијан и Општата болница во Moха во областа на Таиз.

Ал Валеди изјавил дека медицинската помош обезбедена од страна на ЕРЦ до СЗО ќе се дистрибуира до 10 јеменски просвинции под надзор на министерството и таа е дел од тековната поддршка на Обединетите Арапски Емирати за здравствениот сектор во разни јеменски провинции, која ќе помогне да се зајакне неговата работа и понуди терапевтски услуги на Јеменскиот народ.بدعم من " الهلال" .. الصحة العالمية تبدأ توزيع مساعدات طبية بعشر محافظات يمنية 4

Тој, исто така, ја пофали желбата на ОАЕ да го поддржи здравствениот сектор во ослободените градови во Јемен и да ги обноват многуте клучни капацитети кои ги снабдуваат Јеменските семејства со основните услуги, како што се електричната енергија, здравството и храната, во корист на граѓаните од Јемен.

Џума Абдулах Ал Мазруеи, раководител на тимот за ЕРС во Аден, изјави дека ЕРЦ помогна во обновувањето на нормалните услови за живот во Јемен, што ја одразува поддршката на мудрото раководство на ОАЕ за иднината на Јеменскиот народ и нивната желба да се олесни страдање предизвикано од милициите на Хутите, поддржани од иран, како и нивните напори за обезбедување на основните услови за живот на Јемен.

Тој додаде дека Обединетите Арапски Емирати остануваат во првите редови на одговарање на повиците на властите и социјалните личности во ослободените области во Јемен за итна хуманитарна интервенција и помош за сиромашните семејства, преку отворање стотици конвои со илјадници тони храна и помош, како и спроведување на развојни проекти кои го олеснија хуманитарното страдање на локалното население.

Бродовите на емирати, исто така, транспортираа девет контејнери за медицинска опрема од ЕРЦ, кои вчера пристигнаа во пристаништето во Аден Порт и беа предадени на СЗО, да бидат дистрибуирани до разни јеменски провинции.

Обединетите Арапски Емирати потпишаа договор за партнерство со СЗО во вредност од AED 55 милиони, кој вклучува реконструкција на 20 болници и здравствени центри во девет мухафази, како и започнување на заедничка кампања против полио, морбили и други болести во 11 провинции, во вредност од 1.752 милиони американски долари, додека Обединетите Арапски Емирати помогнаа во борбата против епидемијата на колера во 23 јеменски гувернати.

بدعم من " الهلال" .. الصحة العالمية تبدأ توزيع مساعدات طبية بعشر محافظات يمنية 3بدعم من " الهلال" .. الصحة العالمية تبدأ توزيع مساعدات طبية بعشر محافظات يمنية 2

Извор:WAM / Tariq alfaham / Hatem Mohamed
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 6 = fifteen

%d bloggers like this: