turcija-holandija

Заострување на односите помеѓу Турција и Холандија

Турција го повика на консултации холандскиот заменик-амбасадор откако холандскиот парламент го одобри предлогот според кој како геноцид се третира масакрот над Ерменците.
Овој потег на холандскиот парламент беше поддржан од сите поголеми политички партии, но во исто време претставува ризик за понатамошно нарушување на дипломатските односи меѓу Холандија и Турција, објави Ројтерс.
Односите меѓу двете земји беа затегнати откако Холандија минатата година во својата земја забрани на турски министер да организира митинзи по повод изборите во Турција.
Десетина други земји од Европската унија слично се однесуваа и на оваа ситуација, се потсетува агенцијата.
Сепак, Турција ја отфрли проценката дека убиствата што се случија на територијата на Османлиската империја за време на Првата светска војна дека може да се третираат како геноцид.
Извор:cdmLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 + = thirteen

%d bloggers like this: