До 2050 година, Европа ќе изгуби една третина од економско активното население, предвидуваат француските економисти Мишел Голет и Жан-Мишел Бусмамар за Атлантико. Авторите тврдат дека стареењето на населението ќе предизвика сериозна штета на европската економија, додавајќи дека ако не се преземат мерки за ограничување на приливот на имигранти и доколку не се зголеми наталитетот денес, ситуацијата веројатно ќе стане критична.

“За разлика од Северна Америка, каде што населението ќе се зголеми за 75 милиони до 2050 година, Европа и натаму ќе има 500 милиони, но ќе изгуби 49 милиони луѓе од работоспособното население на возраст од 20 до 64 години, од кои само Германија ќе загуби 11 милиони. Шпанија и Италија, исто така, ќе изгубат 7 до 8 милиони потенцијално економски активно население “, пишуваат за Милан Godet и Jean-Michel Boussemart на Атлантико.

Постои “демографска тектонска промена”, но тоа нема да влијае само на Европската унија. На пример, Кина ќе изгуби 38 милиони луѓе до 2050 година, 20 милиони во Јапонија и 15 милиони во Русија.

Сепак, губењето на работоспособното население ќе биде уште поголемо. Според предвидувањата, Русија ќе изгуби 22 милиони луѓе на возраст меѓу 20 и 64 години, Јапонија 20 милиони, а Кина ќе дури и 195 милиони. Во меѓувреме, населението во Индија ќе се зголеми за речиси 400 милиони луѓе и со бројот на жители ќе ја надмине Кина за 300 милиони луѓе.

Бројот на луѓе во Африка во истиот период ќе се зголеми за 1,3 милијарди луѓе, од кои 130 милиони во Северна Африка.

 

Karta 1 - Udio stranaca u svakoj od europskih zemalja ukljucujuci i primatelje azila do lipnja 2016ФОТО: Уделот на странци во секоја од европските земји, вклучувајќи ги барателите на азил до јуни 2016 година

“Ќе ни требаат раце и мозоци за да ги компензираме овие загуби”, велат експертите, што значи дека миграциониот притисок врз Европа ќе биде поголем од кога и да било.

Според авторите на статијата, Европа не зборува за овој неизбежен “демографски шок” или за тоа никој не се подготвува. Godet и Boussemart ги покануваат читателите да видат што ќе се случи доколку милиони бегалци од Азија, Африка и Блискиот Исток заминат во Европа.

Како што објаснуваат економистите, ако во 35 години 1% од населението во Африка се пресели во Франција, тоа ќе изнесува 13 милиони нови граѓани.

“Кога зборуваме за шокот и слабеењето на Европската унија поради доаѓањето на еден милион бегалци во 2015 година, од кои три четвртини беа политички бегалци, свесни сме дека Европа веднаш мора да почне да се подготвува за вакви сценарија”, сигурни се стручњаците.

Авторите сугерираат Европа го зема примерот на Канада, која без двоумење ја спроведува политиката за обезбедување работни места за странци во зависност од потребите на пазарот на трудот. Тие исто така сметаат дека е неопходно да се поддржи политиката на раѓање во Стариот свет.

 

Karta 3 - Opci trendovi rasta imigracije u europskim zemljama u posljednjih 5 godinaФОТО: Генерални трендови во имиграцискиот раст во европските земји Во изминатите 5 години

“Ако песокот е премногу, цементот нема да помогне. За да додадете повеќе песок, ви треба повеќе цемент, а тоа се децата што го зборуваат јазикот на вашата земја, без оглед на бојата на кожата. Со други зборови, за да останеме отворени за светот, Европа сега мора да го зголеми наталитетот “, пишува Godet и Boussemart.

Во меѓувреме, во 2016 година, за прв пат во Европа, “бројот на ковчези го надмина бројот на лулки”. Како што пишува статијата, во Германија тоа се случува од 1971 година, во Италија и Русија од 1991 година, во Шпанија од 2016 година, а во Јапонија од 2006 година.

Godet и Boussemart предвидуваат дека до 2028 година ова сценарио ќе дојде и во Кина. Соединетите Држави, како и Франција, ќе се соочат со таква демографска криза само околу 2050 година.

Сепак, малкумина ќе се сетат дека во 50-тите и 60-тите години на дваесеттиот век стапката на наталитет се зголемил за трипати побрзо од 1980-тите и сите години подоцна, иако во тоа време немаше компјутери или други придобивки кои ни ги донесе технолошката револуција.

“Во Европската комисија, како и во повеќето меѓународни организации, прашањето за демографијата и економскиот раст ретко се отвора и се посветува внимание на технологијата, иновациите и конкуренцијата. Луѓето се гледаат само како човечки капитал и се гледаат низ призмата на образованието, што со право се смета за инвестирање во долгорочен економски раст. Но стареењето на населението веќе е очигледно, како и голем број проблеми што произлегуваат од него, проблеми како што се стабилноста на пензискиот систем, здравствената заштита и грижата за старите лица “, заклучуваат експертите и не предвидуваат светла иднина за ЕУ.

Извор:logicno

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име