SUDAN

СУДАН/ Фото-репортажа: Интересни глетки од секојдневниот живот во Картум

Фоторепортер на Агенцијата Анадолу (АА) со објектив забележал,неколку интересни сцени од секојдневниот живот на Картум, главниот град на Судан.

Посебно внимание на странците им привлекуваат таксистите кои превезуваат патници во малите, но исклучително симпатични, триколки кои нè потсетуваат на некио дамнешни.

Покрај тоа, едно од средствата за јавен превоз што се користат во овој град се старите комбиња насликани во разни бои.

Во Картум, исто така е можно да се видат и луѓе кои управуваат со запрежни коли кои ги влечат магариња.

На улиците на овој град во многу места е можно да се видат трговци што продаваат лопати и други рачни алатки.

Фоторепортерот во агенцијата Анадолу, во еден момент, со објективот забележал група на млади мажи кои трчаат по улица, што не е чудно бидејќи оваа африканска земја има многу добро познати имиња во светот на атлетиката.

Картум се наоѓа на устието на Синиот и Белиот Нил, каде што двете реки се поврзуваат со Нил.

Картум се наоѓа во пустинска клима. Температурите се високи во текот на целата година, а дождот паѓа само во текот на летните месеци. Заради тоа Нил е главен извор на вода за градот.

Судан се наоѓа во североисточна Африка, според површината таа е третата земја на континентот. На североистокот излегува 853 километри по должината крајбрежјето на Црвеното Море.Foto: AAFoto: AAFoto: AAFoto: AAFoto: AAFoto: AAFoto: AAFoto: AAFoto: AAFoto: AAFoto: AAFoto: AA

Извор:РСА
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


two − 1 =

%d bloggers like this: