acuveter

AccuWeather ја најави прогнозата за пролет, најавува хаос на Балканот

Топлите пролетни температури могумина ќе ги дочекаат со воодушевување, ама тие со себе во некои делови на Европа посебно на Балканот ќе донесат опасни невремиња и поплави, објави во големата прогноза за пролетва метереолошкиот сервис AccuWeather.

Областа од Германија па се до Белорусија и Украина ќе биде изложена на екстремни временски услови и бури, додека поројните дождови ќе доведат до големи опасности од поплави на Балканскиот полуостров. Во западниот дел на Европа, се очекува сува и топла пролет, дури и над просечно топло.

Бурите и силните ветришта нема да бидат невообичаени појавувања во пролетните месеци на територијата на Германија и Полска, и не се исклучуваат ниту разорни грмотевици, пишува AccuWeather Tyler Roys.

- Веќе во раната пролет, се очекуваат силни бури во областа на Германија, што може да доведе до хаос во сообраќајот. Најголемата опасност од невремето е кон крајот на април и почетокот на мај. Минхен и Берлин во Германија, Киев во Украина и Минск во Белорусија ќе бидат со најголем ризик од зачестени грмотевици – пишува AccuWeather.

Освен бурите, на овие области им се зкануваат и поплави, а исто така е можна и појава на торнада. Додека катастрофалните бури ќе создадат сериозни проблеми на север, областите од Алпите до Балканот ќе бидат изложени на висок ризик од поплави.

- Додека во најголем дел од зимата на Балканот забележана е под просечна количина на дожд и снег, на крајот од зимата ќе се очекуваат бури и силен дожд, што ќе продолжи и во пролетните месеци, истакнал Reppert.

Поплавите, исто така, ќе придонесат за топење на снег во планинските региони. Периоди со обилен дожд би можеле во овие подрачја да се задржат и во повеќе последователни денови прогнозира AccuWeather. Снегот сѐ уште ќе биде возможен во највисоките региони до крајот на март. Покрај ризиците од поплави, исто така ќе има опасност од лизгање на земјиштето, но првенствено во планинските области.

После една од најдождливите студени зими во историјата, Франција ја очекува надпросечна сува пролет. На оваа ппдрачје не се очекуваат никакви бури и врнежи, а најдждливо ќе биде на почетокот на пролетта, во март, пренесува Index.hr.

Се очекува долготраен периоди на суво и топло време па пролет на ова подрачје повеќе ќе потсетува летото, пишува AccuWeather.
На северот на Европа исто така не се очекуваат екстремни временски услови, што ќе му донесе олеснување на локалното население по снежните бури што ги погодија тие области во декември и јануари. Сепак, во Ирска и во Обединетото Кралство се очекуваат појава на невреме со пороен дожд, ама тоа нема да биде често.
Извор:faktor

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


7 × = sixty three

%d bloggers like this: