katar mundijal

Се појавија нови докази на подмитување, Катар останува без Мундијалот во 2022 ?

Во почетокот на декември 2010 година, раководството на ФИФА во Цирих ја објави одлуката домаќин на Светското првенство во 2022 година да биде Катар.

Катар ја доби организацијата на Светското првенство во 2022 година пред осум години

Во позадина, многу се шпекулирало дека доделувањето на организацијата поминала во знак на корупција, а теориите на заговор не стивнувале. Сепак, обвинителството никогаш не успеа да потврди дека Фудбалската асоцијација на Катар ги поткупила претставниците на ФИФА.

Сепак, германските медиуми се распишаа дека е веројатно  Мундијалот да нема да се одржи на Блискиот Исток, кој е сместена на Арапскиот полуостров, а сето тоа го потврдил и министерот за спорт во Саудиска Арабија, Турики Ал-Ашеих.

Според него, некои тела на Светската фудбалска организација ја преиспитуваат постапката за доделување на домаќинства, бидејќи протекуваат нови свежи информации кои упатуваат на поткуп на одредени функционери. Конечната одлука во врска домаќинот на Светското првенство во 2022 година ќе биде позната во текот на ова лето.

Во меѓувреме, САД и Англија тајно се надеваат дека ќе ја добијат организацијата на 22-то Светско првенство доколку тоа му се одземе на Катар.

Извор:faktor
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− one = 4

%d bloggers like this: