nekropolaegipet

(Фото) ЕГИПЕТ: Археолози пронашле древна некропола

Египетското Министерство за антиквитети го објави откривањето на античка некропола во близина на градот Минја во долината на Нил, јужно од Каиро.

Во саботата, Министерството соопшти дека големите гробишта се наоѓале северно од Туна ал Габал, главна археолошка локација. Во рамките на гробиштата има повеќе од 1.000 статуи, 40 саркофази и други артефакти.

Министерот за антиквитети, Калед ал-Анани, изјавил дека членовите на различни семејства биле погребани на гробиштата и дека се смета дека се датираат од доцниот фараонски период и од времето на Птоломејскиот Египет.

- Ќе ни требаат најмалку пет години за да работиме на некрополота. Ова е само почеток на новото откритие - изјавил Ал-Анани.

Ископувањето во областа каде што е пронајдена некрополата започна во 2017 година.

Извор:Vijesti/Foto:AA
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four × 5 =

%d bloggers like this: