erdogan

ЕРДОГАН/ Со закон да се забрани прељубата: Одлагањето на ова одлука беше грешка

Турскиот претседател Реџеп Тајип Ердоган ги повика Турците да размислат за прогласување на брачното неверство како незаконско дело, притоа нагласувајќи дека нејзиното одлагање од 2004 година било грешка, пишува Independent.

“Мислам дека е време повторно да се разговара за прашањето за прељуба, со оглед на тоа што нашето општество сега има различен морален став”, изјавил  Ердоган во говор во турскиот парламент.

“Ова за прв пат го предложивме во 2004 година, но потоа ја одложивме одлуката за усогласување со регулативите на ЕУ, но направивме грешка”, изјавил турскиот претседател.

Турција се откажа од својот прв обид да го промени ова, бидејќи презеде неопходни мерки за да стане членка на Европската унија во 2004 година, но социјалната клима во Турција значително се промени во изминатите 14 години.

Значи, се чини дека турскиот претседател, кој има преземено се повеќе и повеќе права, сега навистина има намера да го постигне она што неможеше пред 14 години.

Криминализацијата на прељубата е тема на дебата во Турција со децении. Во 1996 година, Уставниот суд го укинал законот што досега бил во сила бидејќи бил поповолен за мажите отколку за жените. Според него, жените биле сметани за прељубници по едно прељубодејство, а мажите само ако биле во долгорочна врска.

Извор:РСА
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 6 = eight

%d bloggers like this: