Нашите земји ќе продолжат да го практикуваат своето суверено право да ја бојкотираат владата на Катар, се вели во соопштението. Обединетите Арапски Емирати, Саудиска Арабија, Бахреин и Египет потврдија дека говор на министерот за надворешни работи на Катар на сегментот на високо ниво од 37 Седницата на Советот за човекови права на ОН содржи многу “заблуди”.

Четирите земји го искористија правото да одговорат по изјавата на Катар на состанокот.

Обад Салем Ал Забаби, постојан претставник на ОАЕ во Обединетите нации и други меѓународни организации во Женева, ја даде следната изјава во име на четирите земји.

Постојаните претставници на Обединетите Арапски Емирати, Саудиска Арабија, Бахреин и Египет, би сакале да го искористат правото да одговорат на говорот на министерот за надворешни работи на Катар за да го ангажираат заслужните Советот во дипломатска криза што ја запали. Катарс се обидува да ја продаде секундарната криза на регионалните и меѓународните форуми како “голема меѓународна криза” која треба да го привлече вниманието на светската заедница.

Ние сметаме дека оваа мала политичка криза меѓу нашите земји и Катар треба да се реши во контекст на тековното посредување од страна на емирот на Кувајт, неговото височество Шеик Сабах Ал Ахмед ал Џејбер ал Сабах, чии напори за медијација добија целосна поддршка и благодарност од лидерите на нашите земји. Сè уште веруваме дека ова посредување е оптимален канал за справување со причините за оваа политичка криза и нејзините последици.

Господине Претседател на Советот, Нашите земји одговориле на извештајот составен од Комисијата на ОН за човекови права по поканата на Катар, а детална изјава беше презентирана на Комисијата на ОН. Нашите земји ја изразија својата гледна точка за извештајот преку заедничка изјава за печат издадена од четирите земји за бојкот. Катар треба да избере или да биде држава која верува во принципот на добрососедство и има за цел да изгради позитивни односи со соседните земји како другите земји од цивилизираниот свет или продолжува да ги крши меѓународните закони и другите регионални и меѓународни конвенции за борба против тероризмот, и финансирање и поддршка на тероризмот. Катар не може да го стори тоа и да ја земе спротивната насока во исто време.

Господине претседателе, четирите земји би сакале да ја потврдат улогата на Катар во поддршка на екстремистички и терористички идеологии и ширење на пораката за омраза и поттикнување на насилство преку медиумски платформи.

Нашите земји сакаат Катар да го промени своето однесување за поддршка на терористичките организации и веднаш да го прекине финансирањето на овие организации. Преку оваа меѓународна платформа, бараме од Катар да не направи Доха засолниште за поединци кои промовираат терористички дејства.

Г-дин Претседател, Катар, кој зборуваше за почитувањето на човековите права и правото на луѓето на самоопределување, исто така е домаќин на лидерите на меѓународната организација на Муслиманското братство, од кое светот не гледа од нив ништо, туку темна мисла која произведува само терористички организации како Ал Каеда, мајката на голем број терористички групи, кои не се помалку криминални отколку што се вклучени Даеш и Ал Нусра фронт.

Затоа, нашите земји ќе продолжат да го практикуваат своето суверено право да ја бојкотираат владата на Катар – право кое е загарантирано со меѓународното право – во одбрана на каква било штета или намерно дејство кое цели на нашата безбедност и интервенција во нашите внатрешни работи, и кршење на принцип на добрососедство – принцип на потекло во меѓународните односи.

Извор:WAM

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име