tramp=moneta

Израелска организација изработила монета во чест на признавањето на Трамп на Ерусалим

Израелска организација денес соопшти дека изработила монета со ликот на американскиот претседател Доналд Трамп во чест на неговото признавање на Ерусалим како главен град на Израел. Образовниот центар на Микдаш соопшти дека на монетата ќе биде прикажан ликот на Трамп покрај кралот Кирус, кој пред 2.500 години им дозволил на Евреите да се врата во Ерусалим од егзилот во Вавилон.

Рабинот Мордехаи Персоф рекол дека Трамп, како Кирус, направил “голема објава” со прогласувањето на Ерусалим како главен град на “светиот народ”.

Неговата организација исковала 1.000 монети кои можат да се купат со минимална донација од 50 долари. Монетата не може да се користи како пари.

Микдаш себе се  карактеризира како образовна и верска непрофитна организација. Донациите ќе “помогнат во ширењето на светлината на Ерусалим и духот на Светиот храм во светот”, соопштено е од организацијата.

Израел срдечно го поздравил потегот на Трамп, кој го предизвика огорченост кај Палестинците.

Монетата најверојатно ќе ги налути и Иранците, кој едногласно го почитува кралот Кирус како древен персиски херој, пренесува Асошиетед прес.

Извор:(Vijesti / ФЕНА)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight − 3 =

%d bloggers like this: