Москва и Анкара одбиле да платат членарина на Советот на Европа бидејќи сметаат дека оваа организација од политички причини против нив изнесува неприфатливи обвинувања. Дојче Веле известува дека буџетскиот дефицит на организацијата доведе до пад на работата во многу области, но и од закани дека Русија да биде исфрлена од Советот на Европа, што ќе биде преседан во 70 годишната историјата на Советот на Европа.

“Денес не добивме информации од Руската Федерација. Генералниот секретар Торбјорн Јагланд ќе го информира Одборот на министри за сите чекори кои ќе бидат преземени следната недела “, изјавил министерот за развој на Советот на Европа, Даниел Холтген.

На 28 февруари измина рокот за плаќање на првиот дел од членство во Москва за тековната година. Во јуни 2017 година, Москва мораше да плати 22 милиони евра.

Спорот околу исплатата на придонесите настана кога руските членови на Советот им било ускратено правото на глас поради обединувањето на Крим со Руската Федерација во 2014 година. Членовите на руската делегација биле во можност да седат и да слушаат дискусии на која било тема, но не смееле да земат учество во донесувањето на одлуките, а минатата година Москва во таквите околности одлучи да плати 33 милиони евра за членарина годишно апсолутно бесмислено.

Исто така, активностите на Москва за Советот на Европа не биле неочекувани, бидејќи рускиот државен буџет за 2018 година нема ставка што предвидува уплата на членарина. Покрај тоа, руските политичари во неколку наврати изјавиле дека плаќањето членство во Советот на Европа за Москва е “неприфатливо”.

“Ние никогаш не го прекинавме дијалогот. Сепак, бидејќи не можеме да учествуваме во донесувањето на одлуки, мислиме дека имаме право да не плаќаме членарина “, изјавил претседателот на Државната Дума Вјачеслав Володин.

Во исто време, во буџетот на Советот на Европа беше создадена и друга “дупка”. Со дефицит од 33 милиони евра од Русија, оваа организација не доби и исплати од Турција. Одбивањето на понатамошни плаќања беше објавено од Анкара во октомври 2017 година. Турција донесе одлука откако Советот на Европа ја додели наградата за човекови права Вацлав Хавел му ја додели на притворениот турски уставен судија, Мурату Арслан. Турција судијата го обвинува за членство во движењето на Фетулах Ѓулен.

Така, покрај руските 33 милиони, Советот на Европа ќе остане и без 20 милиони евра што досега ги плаќала Турција, поради што буџетот на организацијата е намален за дополнителни 6%.

Сепак, Советот на Европа истовремено бара компромис со Москва и за оваа цел е формирана специјална комисија која вклучува двајца претставници на Русија.

Советот на Европа и ‘нуди на Русија да го задржи правото на жалба до Европскиот суд за човекови права (ЕКЧП). Сепак, руските медиуми во претходно објавија дека се дознава дека Русија не ја исклучува можноста за повлекување од Европската конвенција за човекови права, а со тоа и можноста да поднесе тужба против овој суд.

Советот на Европа тврди дека правилата се јасни и пропишуваат дека земјата која не плаќа за две години ќе биде лишена од членство во организацијата. Доколку Русија биде исфрлена, ова ќе биде прв ваков случај во 70-те години од историјата на Советот на Европа.

Што и да кажат во Советот на Европа, недостатокот на пари се чувствува, а намалувањата ги допреа многу области, вклучувајќи ги и преводот на странски јазици на најважните состаноци на организацијата. Но, не само што ги зачувува преведувачите, туку буквално сè, дури и на хартија и чистење на теписите во зградата на организацијата. Некои пратеници сметаат дека тоа е уцена од страна на Москва.

Според нив, Советот на Европа има многу важни задачи, од заштитата на човековите права, поднесувањето на тужбите против државите, преговорите за спорови помеѓу завојуваните земји и други, а сега организацијата е во опасност да остане без средства поради политичката борба со Русија и Турција.

Од сите 47 земји-членки до средата требаа да платат една третина од членарината за 2018 година, ама тоа не го направи и на Советот му “должи” 33 милиони евра, што е околу 10% од годишниот буџет.

Русија едно време чекала откако во април 2014 г.беше лишена од правото на глас во Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПАЦЕ) кога на Москва и беше соопштено дека е “казнета за анексирање на украинскиот полуостров Крим од страна на Русија”. Уплатувала придонеси до почетокот на минатата година, а потоа престанала. Таа сега должи две третини за 2017 година и една третина од годишната членарина за оваа година.

Поради одлуката на Русија, сега и на Турција, ПАЦЕ сега мора да штеди пари на се што е можно. Со цел да се намалат трошоците, парламентарните документи веќе не се дистрибуираат во печатена форма. На состаноците се покануваат само преведувачи на основни јазици. Валканите килими во ходниците, исто така, укажуваат на недостаток на пари, пишува германскиот новинар на гермнското списание Фокус, кој го посетил седиштето на Парламентарното собрание на Советот на Европа.

Од гледна точка на претседателот на Советот за меѓународни односи на Државната Дума на Русија, Леонид Слуцки, јасно е дека генералниот секретар на Советот на Европа, Торбјорн Јагланд, беше во неволја и поради недостатокот на средства мораше да намали на многу важни програми.

“Сепак, Москва ќе продолжи да ја плаќа членарината само кога ќе се променат важечките правила и добие право на глас”, изјавил Леонид Слуцки.

Претставникот на ПАЦЕ од Германија, Франк Швабе, изјави дека “Советот на Европа не може и нема да дозволи таа да биде уценувана”. Швабе смета дека е погрешно казнувањето на земјата со одземање на правото на глас.

“Меѓутоа, ако сега таква мерка е укината, не треба да се смета дека ова се случило исклучиво за Русија”, истакнал Швабе.

Според извори во парламентарните кругови, Русија сака да обезбеди дека ниту една делегација во иднина повеќе нема да може да го изгуби правото на глас , а некои парламентарци тоа го гледаат како обид за уцена. Сепак, разговорите за враќање на Русија во ПАСЕ , а специјална парламентарна комисија бара начини да го стори тоа.

Всушност, Советот на Европа нема друг инструмент за казнување на учесниците, иако во теорија може да  исклучи една земја членка, иако тоа никогаш не се случило.

Освен тоа, без влијателна Русија, Советот на Европа ќе ја изгуби својата важност во споредба со Европската унија, а руските граѓани нема да можат да го тужат Европскиот суд за човекови права. Но тоа не би било лошо, бидејќи Русите имаат сопствено правосудство и судски инстанци. Дури и во случајот на Ходорковски, Европскиот суд за човекови права пресуди дека кривичното дело е сторено и дека судењето не е политичко, ама пресуди дека Русија мора да му плати на Ходорковски 10.000 евра за душевна болка и 14.543 евра за судски трошоци. Ова и многу други пресуди на Европскиот суд за човекови права не потсетуваат на “Кафкин Процес” во кој сè е неопределено, непознато, нејасно и одвоено од реалноста. Значи, ако Руските државјани нема да можат да поднесуваат тужби на ова судско тело, не изгубиле ништо.

Москва може да ја постигне својата цел, и покрај неконтролираните протести на Украина. Генералниот секретар Торбјорн Јагланд неодамна изрази подготвеност за компромис.

“За Советот на Европа јасно е дека приклучувањето на Крим претставува кршење на меѓународното право, но не е во нејзина надлежност да го реши овој проблем. За време на конфликтот, Русија и Украина треба да бидат застапени во Парламентарното собрание на Советот на Европа. Се надевам дека ќе најдеме излез од оваа ситуација “, изјавил генералниот секретар Торбјорн Јагланд.

Поради “блокадата и одмаздата на Москва”, Советот на Европа остана без 33 милиони евра, а единствениот излез е дека износот кој недостасува од Москва и Анкара да биде уплатен од други држави, кои тешко ќе се согласат за дополнителни издвојувања. Дефицитот, исто така, може да биде компензиран и од страна на Германија, чија влада е посветена на континуирано работење на Советот на Европа со целосна динамика, бидејќи се чини дека на Москва и Анкара целосно им сеедно што ќе се случи.

Да потсетиме, Советот на Европа е меѓународна организација составена од 47 земји-членки на поширокиот европски регион, а главните задачи на организациите се да ја зајакнат демократијата, човековите права и владеењето на правото на европскиот континент. Иако Советот на Европа не треба да биде официјално вклучен во Советот на Европската унија или Европскиот совет, кој е тело на Европската унија, бидејќи Советот на Европа е независна меѓународна организација одвоена од Европската унија, тежината на ЕУ е очигледна во сите нејзини одлуки.

Извор:Logicno

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молам ставете го вашето име