palestina dete

Јапан донираше 4,5 милиони долари за помош на децата во Палестина

Владата на Јапонија донираше 4,5 милиони долари за УНИЦЕФ за децата од Палестина, соопшти агенцијата ВАФА. Грантот ќе биде искористен за подобрување на условите за породување, рано откривање на болести и доцнење во развојот кај децата кои живеат во појасот Газа и на Западниот брег .
 
Договорот во Рамалах го потпишале Палестинскиот министер за социјален развој Ибрахим ал-Шаер, палестинскиот министер за здравство Јавад Авад и Такеши Окубо, претставник на Јапонија во Палестина, и Женевјева Путин, претставник на УНИЦЕФ.
“И покрај напредокот што го постигнавме и понатаму  трпиме заради израелското кршење на правата на децата посебно, заради убиствата и приведувањата заради што ги повикуваме меѓународните институции да ги воспостават правата на децата”, изјавил министерот Ибрахим ал-Шаер.
 
Такеши Окубо, ја потврдил посветеноста на јапонската влада да продолжи да ја поддржува Палестина и нејзиниот народ, нагласувајќи дека оваа донација ќе ги олесни страдањата на децата со посебни потреби и ќе ги намали психолошките последици. Тој рекол дека нивната цел е да ја подигнат свеста за потребата од помош на оваа заедница за подобрување на животните услови. Парите исто така ќе се користат за да се обезбедат соодветни санитарни услови за децата.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven × 9 =

%d bloggers like this: