crven krst Guta

Првиот конвој со хуманитарна помош влезе во Источна Гута

Обединетите нации денес соопштија дека конвојот што пренесува хуманитарна помош започнал да влегува во градот Дума во сирискиот регион во источна Гота кој се наоѓа под контрола на бунтовниците во близина на Дамаск.

Канцеларијата на ОН за хуманитарни прашања во својот пост на Твитер констатира дека конвојот се состои од камиони кои пренесуваат медицинска помош и храна за 27.500 луѓе на кои таа им е потребна.

Денешниот конвој претставува првпат дека е дозволена испораката на помош во источната Гута е дозволена во речиси три недели.

Источна Ghouta, која има околу 400.000 луѓе, со месеци е под парализирана опасада и секодневни бомбардирања од страна на режимските сириски сили. Повеќе од 600 цивили загинаа во изминатите две недели, објави Асошиетед прес.

Извор:Klix
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 2 = three

%d bloggers like this: